År 1

Välkommen till webbplatsen för Vita Viddernas årskurs 1

Hej!

V.41

Hösten börjar vara över och vintern gör sitt intåg eftersom det verkar som om snön inte kommer att försvinna. Denna vecka på utedagen så gjorde vi eld och hade riktig mysigt. Dessutom har vi introducerat begreppet kretslopp. Vi har börjat med masken Sigge och det organiska kretsloppet tillsammans med vattnets kretslopp. Något som kan börja vara bra att ha på sig speciellt under utedagen är ”matvantar” under de vanliga vantarna så undviker vi att händerna blir superkalla direkt vid varm dryck och frukt.
Matematiken denna vecka har handlat om geometriska figurerna kvadrat, rektangel, cirkel och triangel.
Det var ingen läsläxa denna vecka utan vi hade skrivläxa utifrån bokstäverna A,M,O och S som vi har repeterat under denna vecka. Nästa vecka är det precis som vanligt med läsläxa och en ny bokstav.
Eftersom vi inte hade en ny bokstav så var det återigen bokstav S som var fokus på GOTW där vi har belyst och arbetat med ”Stopp min kropp”. Min kropp är min och ett nej är ett nej. Förutom GOTW på SO så har det i måndags varit internationella barndagen vilket vi uppmärksammade och samtalade om barns rättigheter.
På idrotten har vi lekt en ny lek som heter ”Klappen”. Den var fartfylld, spännande och rolig tyckte vi.
P.S
Det finns en sak som vi ”fröknar” skulle vilja ha hjälp med. Vi skulle vilja ha förpackningar (kartong, plats, metall och glas) hemifrån som vi kan använda i vår undervisning. De behöver vara ursköljda och hela. Tack på förhand.

 

Inför v. 42

Måndag- Skoldagbok skickas hem. Läsläxa kap 5. Träna på att läsa en stund varje dag

Tisdag-

Onsdag-  Vi går till folkets hus på bokfestival

Torsdag- Teater på folkets hus

Fredag-  Skoldagbok och läsläxa tillbaka.

 

 

Trevlig helg! // Fredrik, Sirpa och Thérese

 

 

 

Hej!

Veckan började i ett snökaos på många håll i stan. Barnen var överlyckliga över första snön för i år. Nya lekar kommer automatiskt till när vädret växlar.

I svenska har vi jobbat med bokstaven S. Vi har spårat, lyssnat efter första bokstaven i ord, lyssnat efter antal ljud i ord och skrivit S – ord.

Vi har fortsatt jobba med vikt i matte, jämvikt. Den här gången fick barnen göra en hypotes (hur mycket tror du att ett sudd väger?) Väga och se om hypotesten stämmer. Barnen har tillverkat egna vågar.

Veckans grej handlade om Sjörövare. Vi hade klassråd (SO).

Vi har sjungit Äppelmelodin och Hemma på vår gård på musiken.

På idrotten var vi ute och lekte lekar.

Vi fortsatte jobba med våra loppor på engelskan. Vi har räknat upp till 12 och skrivit fina färgskyltar till klassrummet.

Veckan avslutades med läsläxa, finboken, lilla aktuellt och faxuellt (nutidsfrågor).

Inför vecka 41

Måndag – skrivläxa och skoldagbok skickas hem.

Tisdag – matteläxa skickas hem.

Onsdag – utedag. Ta gärna varm dryck.

Torsdag – idrott ute.

Fredag – läxor tillbaka.

Obs att det är sista dagen att lämna in tider för höstlovet till Linda.

Introduktionssamtal (Ca 20 min)

 

Sirpa                                                                      Fredrik

Noomi mån 7/10 kl. 14.30                                    Sam ons 9/10 kl. 12.00

Noel mån 7/10 kl. 15.00                                        Vilma fre 11/10 kl. 12.20

Leo ons 9/10 kl. 13.15

Nu önskar vi er en trevlig helg! Fredrik, Sirpa och Therése :)

 

 

Hej!

V.39

I matematiken avslutade vi arbetet med längd genom en hemläxa där era barn fått visa hemma vad vi lärt oss i skolan. Nu går vi över till att arbete med vikt där vi begrepp som jämvikt, minst och mest är i fokus.
Oj vad läsningen går framåt, det är bara att kämpa på. Låt dem läsa en stund varje dag, de har gjort framsteg allihopa. Veckans bokstav har varit Aa och där veckans Grej of the week har varit en resa till Antarktis.
På engelska är våra loppor klara där vi tränat på färger och siffrorna 1-12. Bilden och No i veckan var integrerat där vi fortsatte med naturen. Vi har ritat och benämnt olika delar på svampen och rönnen.
Sedan till något som var en blandning mellan tufft, klurigt och roligt var bildorientering under torsdagens idrottslektion. Eleverna blev indelade i par/grupper om 3 där de hade 12 olika bilder som visade en del av en plats som de skulle hitta. På platsen fanns en siffra och en bokstav som bildade ett lösenord. Nästa vecka ska vi ha ett svårare lösenord för de listade ut det lite för lätt men utmaningen att känna igen bilderna från skolgården var skoj.
Vi har börjat med introduktionssamtal denna vecka och kommer fortsätta även nästa vecka så om ni haft kolla på listan nedanför om ni är inskrivna på en tid och om den passar. Skulle tiden inte passa meddela Fredrik eller Sirpa.

Inför v. 40

Måndag – Skoldagbok skickas hem. Läsläxa kapitel 4. Träna på att läsa en stund varje dag.

Tisdag –

Onsdag – Utedag, medtag varm dryck.

Torsdag – Idrott – Bildorientering skolan.

Fredag –  Skoldagbok och läsläxa tillbaka.

OBS! Linda vill få veta vilka barn som är i behov av höstlovsfritids senast fredag den 11/10 (v. 41). Ni kan maila henne på adress: linda@vitavidderna.se

 

Introduktionssamtal v. 39 (Tar ca 20 min)

Tisdag 1/10

Sirpas grupp                               Fredriks grupp

Linnea kl.14:00                          Adrian  13:00

–                                                     Majken 13:30

–                                                     Ted       14:00

 

 

Onsdag 2/10

Neo      12:00                             Alvina 12:00

Elias     12:30                             Ariel    12:30

Charlie 13:00                            Vilma 13:00

 

 

Trevlig helg!

Höstiga hälsningar Fredrik, Sirpa och Thérese

 

 

Hej!

Den här veckan inleddes med bokstaven M. Vi har spårat M, sagt M – ord och lyssnat efter antal ljud i olika ord. I matte har vi fortsatt att jobba med längd. Vi har mätt pinnar, hittat pinnar som är 5 cm långa, 20 cm och 100 cm. I ämnet SO har vi avslutat med området Skolan. Veckans GTOW (Grej of the week) handlade om Marianergraven. Många barn kände till den och vi diskuterade vad det är och var den ligger. Sedan såg vi en filmsnutt med James Cameron som har varit ner till Marianergraven och Challengerdjupet. På utedagen i onsdags samlade vi löv och svampar för vidare arbete nästa vecka. Barnen tog med sig 5 st naturförmål in som vi sedan gjorde ett bokmärke av inomhus. I engelska har vi repeterat färger och jobbat vidare med våra loppor som vi började med förra veckan. Idag fredag delade vi upp oss i grupper med tre barn från varje årskurs och jobbade om allemansrätten. Dessa grupper kommer vi att jobba vidare med lite då och då för att börja planera hur vi vill ha skolgården, hur ska den se ut? Vad kan vi förändra? m.m.

Kom ihåg att titta i torkskåpen om ni saknar kläder. Det ska finnas fleecekläder, mössa/buff, handskar och varmare strumpor i skolan. Många barn fryser när vi är ute och då kan det vara skönt att gå in och klä på sig mer. Underställ kan vara bra de dagarna då det är lite kallare. Kom ihåg att vi är ute VARJE dag, så vi önskar att barnen är klädda redan på morgonen.

Inför v. 39

Måndag – Läsläxan och skoldagboken skickas hem. Kapitel 3 läses under veckan.

Tisdag – Matteläxan lämnas in.

Onsdag – Utedag, varm dryck om barnen vill. Varma kläder, då många av barnen frös i onsdags.

Torsdag – Idrott ute.

Fredag – Läxorna tillbaka. Kom ihåg att göra uppgifterna i skoldagboken och skriva förälders underskrift.

Introduktionssamtal v. 39 (Tar ca 20 min)

Tisdag 24/9

Sirpas grupp                               Fredriks grupp

Vilhelm H kl. 12.45                   Ailu kl. 12.45

Uno kl. 13.15                              Sam kl. 13.15

Meja kl. 14.00                            Liam kl. 14.00

 

Onsdag 25/9

Sirpas grupp                               Fredriks grupp

Valter kl. 12.00                         Vilhelm A kl. 12.00

Noomi kl. 12.30                         Alicia kl. 12.30

 

Nu önskar vi er en trevlig och solig helg! Fredrik, Sirpa och Therése

 

 

Hej!

V.37 

Blandat väder har vi haft den här veckan med regn vissa stunder och sol däremellan men hur vädret än är så har vi varit ute. När vi samlas på morgonen vill vi att era barn har på sig jacka med skalbyxor/skogsbyxor på. Vi klär på oss kläder efter väder och ombyte kan vara bra att ha i skolan. Sedan bor vi också i den vackra fjällen där vädret är oförutsägbart vilket innebär vackert med sol en stund för att det sedan kan ösregna. Ha gärna med kläder för flera olika väder med er till skolan.
Onsdagen bjöd i alla fall på toppen väder för att vi skulle kunna genomföra skoljoggen. Era barn har varit otroligt flitiga och tagit sig runt vår drygt 800 meter långa bana flera varv.
Vi tränar mycket bokstäver, siffror och färger på engelska utomhus i form av lek och rörelse. Sedan går vi in och använder dessa kunskaper inomhus. I matematik har vi fokusområde på mäta där vi bland annat lär oss centimeter med linjal. I svenska har det hänt nya saker med läsläxan kapitel 1 denna vecka samt att eleverna fått börja jobba i ABC-klubbens arbetsbok med inriktning på bokstaven O. Eftersom bokstaven O var denna veckas bokstav passade vi på att prata om Orkanen Dorian denna vecka på GOTW vilket var väldigt spännande. GOTW eller Grej Of The Week är något som vi kör varje vecka på en SO lektion på tisdagar som handlar om något som har hänt världen över eller något som är spännande utifrån elevernas intresse.

P.S kom ihåg att det är LUS dagar så kolla gärna ert barn där hemma.

Inför v. 38

Måndag – Skoldagbok skickas hem. Läsläxa kapitel 2. Träna på att läsa en stund varje dag. Träna på småorden som barnen skriver i skoldagboken. 

Tisdag 

Onsdag – Utedag, medtag varm dryck.

Torsdag – Idrott – Bildorientering skolan.

Fredag –  Skoldagbok och läsläxa tillbaka. Skoldagboken ska vara ifylld av förälder att ni tittat i den, samt ska uppgiften vara klar. 

Trevlig helg!

Höstiga hälsningar Fredrik, Sirpa och Thérese

Från föräldramötet

 • Skoldagen börjar kl. 8.00, kläder efter väder.
 • Sjukanmälan 0980 – 60944 sms 070 – 2922092.
 • Fredrik planerar för ämnena ma, no, eng och idh.
 • Sirpa planerar för ämnena sv, mu, so och bild.
 • Skoldagbok, skriv något jag lyckats bra med i veckan. Kan vara hemma eller i skolan.
 • Kåsapåsen ska finnas i skolan så att vi kan äta ute när vädret tillåter.
 • Extrakläder, märk kläderna.
 • Kvarglömda kläder lådan står i korridoren, där hamnar omärkta kläder.
 • Fruktpaus kl. 09.15.
 • Lunch 10.45.
 • Utedag onsdagar, ta varm dryck.
 • Telefonlista till klasskompisar finns i korridoren.
 • Instagram  – om du vill följa oss så heter vi Vita vidderna. Vi godkänner endast föräldrar.
 • Fritidstavlan, stryk när ditt barn går hem, säg hej då till en vuxen.
 • Om ditt barn vill följa med en kompis hem så måste detta planeras i förväg . Vi lånar inte ut skolans telefon. Skriv på tavlan.
 • Skridskor och skidor kan vara bra att börja se över. Vi åker mycket skidor och vi har egen skridskoplan på vintern. Tips Friluftsfrämjandets bytesmarknad att köpa begagnade saker ifrån.
 • Idrottschema finns under fliken Idrott här på hemsidan.
 • Kolla in den länk, värt att titta på https://www.youtube.com/watch?v=KkMXYoAm11A

 

 

Hej!

V.36

En regnig vecka har vi haft. Lite mer att sitta och jobba och hålla koncentrationen har det blivit av. Fredrik började jobba på onsdagen. Vi har jobbat med matte, gjort siffermemory, tärningsspel och jobbat i ett mattehäfte. I SO har vi börjat jobba med området ”Skolan” och vi pratar om varför vi går i skolan. Äntligen fick barnen ha engelska som många har sett fram emot. Vi har gått igenom färgerna och lekte under hökens vingar. I onsdags var vi ute hela fm och plockade lingon som barnen sedan gjorde sin bokstav av. Dem kommer vi att hänga upp i klassrummen, jättefina!

Inför v. 37

Måndag – skoldagbok skickas hem. Läsläxa kapitel 1.

Föräldramöte kl. 18.00.

Onsdag – skoljoggen. Bra att ta med gympaskor och möjlighet att byta ex strumpor, tröja och byxor.

Torsdag – ingen idrott pga skoljoggen.

Fredag – skoldagbok och läsläxa tillbaka.

Trevlig helg!

Höstiga hälsningar Fredrik, Sirpa och Thérese

 

 

 

Hej!

V.35

Då har barnen gått klart sin första vecka i ettan. En härlig och varm vecka har vi haft med era barn. Vi har hunnit leka flera olika lekar så att Vilhelm. A och Ailu har haft chans att lära känna klasskompisarna. Barnen har jobbat med ett bokstavspapper som de fått färglägga, skrivit om sig själv och vad de tycker om att göra, de har sökt naturföremål som börjar med alfabetets alla bokstäver och fått läsa/titta i böcker. Vi avslutade veckan med att skriva om veckan i finboken, titta på lilla aktuellt och göra faxuellt.

Inför v. 36

Vi skickar hem barnens skoldagbok. I den finns en hemuppgift som barnen ska göra. Boken lämnas in med underskrift på fredag.

Barnen får gärna ha med sig en frukt/smörgås som de äter när vi har paus på fm. Inneskor är ett måste pga säkerhetsskäl. Flera barn säger att deras inneskor är för små så titta gärna på detta när ni lämnar/hämtar ert barn.

Övrigt

Måndag den 9 september kl. 18.00 bjuder vi in er på föräldramöte i skolans matsal.

De barn som vill får gärna ta med sig ett pennskrin till sina pennor.

Vi vill påminna om GDPR och att vi inte får lämna ut telefonnummer till någon klasskompis. Om ni vill så kan ni fylla i papperna som hänger bredvid dörren till omklädningsrummet så kan andra föräldrar hitta era nummer där.

Fredrik kommer tillbaka till skolan på onsdag.

Soliga hälsningar från Marilla, Sirpa och Therese