År 1

Välkommen till webbplatsen för Vita Viddernas årskurs 1

Hej! Vecka 7

Ljuset är åter här, även solen tittar fram och värmer våra frusna näsor och kinder.
Veckans bokstav har varit Uu och Urulu/Ayers rock var GOTW. För er som vill veta vad Urulu är och ligger så ta tid att fråga era barn.
Vi har fortsatt att arbeta och traggla 10-kamrater i matematiken samt att jobba med tiotalsövergångar.
I SO är vi i en del som handlar om skildringar i samhället då och nu.
I onsdags delade vi gruppen där ena halvan gjorde sockermålningar med Sirpa på bilden. Andra halvan gjorde ”Hemliga lådan” på NO med Fredrik.
Torsdagen bjöd på toppen väder och skidutflykt med lek utomhus och varmdryck.
Veckan har avslutats med läxläsning och finbok samt ett litet alla hjärtans dag pyssel ”Vad får dig att känna dig omtyckt och älskad?”

P.S
Ingen finska under vecka 8.

Vi kommer att börja med utvecklingssamtal under nästa vecka och det finns tider kvar att boka för dem som inte har bokat in någon tid med Sirpa eller Fredrik. Se i omklädningrummet.

Lämna om ert barn har behov av fritids under sportlovet till linda@vitavidderna.se senast måndag 17/2.

Inför vecka 8

Måndag – Svenska glosor – ingen läsläxa. Skoldagboken.

Tisdag    –

Onsdag  –

Torsdag – Skidor. Varm dryck.

Fredag   – Glosförhör. Skoldagboken tillbaka.

 

Trevlig helg//

Fredrik, Sirpa och Daniel

 

 

Hej! Vecka 6

Den här veckan startade med arbete kring bokstaven Åå.

GOTW handlade såklart då om veckans bokstav och ÅSKA, hur åska blir till och vad som händer när det åskar.

Vi har haft idrott med olika lekar, snöfotboll och madrassåkning.

I matte har vi nött 10 – kompisar, haft en del tiotalsövergångar i addition och subtraktion.

Vi har fortsatt att jobba med Raketen. Barnens individuella mapp med uppgifter för att nå kunskapskraven för år 1.

Vi uppmärksammade samernas nationaldag den 6/2 genom att titta på en kort faktafilm om samer och prata kring den.

Idag fredag började vi med storsjung med hela skolan. Sedan har barnen fått skriva i finboken, läst läsläxan, titta på Lilla aktuellt skolan och svara på nutidsfrågor (faxuellt).

Linda hälsar att det börjar bli dags att lämna in tider för sportlovet. De barn som har behov av fritids v. 10 mailar till linda@vitavidderna.se senast måndag den 17/2.

Inför vecka 7

Måndag – Läsläxa kap. 16 och skoldagbok skickas hem.

Tisdag –

Onsdag –

Torsdag – Idrott, vi åker skidor. Varm dryck.

Fredag – Läxor tillbaka.

 

Trevlig helg!

Soliga hälsningar Fredrik, Sirpa och Daniel

 

 

 

 

Hej! Vecka 5

Ännu en vecka till ända. Det är otroligt mysigt ute med all nysnö som är alldeles mjuk och vit.
Detta har vi utnyttjat på idrott då vi spelat snöfotboll, det var fullt av skratt och svett efter matchen. Oj vad dem kämpade.
I matematiken har vi fortsatt med 10-kamrater och de flesta har fortsatt att jobba med tiotalsövergångar på deras nivå.
No har handlat om vattnets former och hur det kan se ut då och vad som går att göra med vatten beroende i vilken form det är. Ordet avdunstning har varit svårt att greppa vilket vi repeterat en del.
I SO har vi börjat gå in på hur det var i skolan förr i jämförelse med nu och där dem fick se en film som handlat om detta.
Vi har visat barnen läroplanen och pratat om varför barn ska gå i skolan och vad det kan vara bra för. De har fått veta vilka mål vi jobbar mot i ÅK 1 inom svenska och matematik. Utifrån det så har vi startat med en ny punkt i skolan som vi kallar för Raketen där de får arbetsuppgifter i svenska och matematik utifrån målen i 1:an för att vi ska kunna visa till dem själv och även er föräldrar hur dem utvecklar sina kunskaper.
Veckans bokstav har varit Kk och där GOTW handlade om ett av världens underverk som är drygt 21 mil långt, den Kinesiska muren. Veckan avslutades med K-kalas där dem fick tänka till på vad de hade för något på sig som kunde ha med Kk att göra. Spännande med kjol, klänning, keps, kavaj, kattöron på sig. Hela kalaset avslutades med att göra ord med hjälp av Kexbokstäver och sedan äta upp dem. Mums!

P.S
Det är många föräldrar som lämnar och hämtar sina barn vi sopptunnorna innanför grindarna vilket inte är tillåtet eftersom det är för taxi som har skolskjuts samt varutransporterna. Vi har många barn som leker däromkring och rör sig både till och från skolan där. Det är platsen ovanför bommen som gäller fortfarande.

Kolla gärna i upphittat lådan om ni saknar något eftersom den nu börjar bli väldigt full.

Inför vecka 6

Måndag – Läsläxa kapitel 15 och skoldagbok hem.

Tisdag    –

Onsdag  –

Torsdag – Idrott ute. Varm dryck.

Fredag   – Läsläxan och skoldagbok tillbaka.

 

 

Trevlig helg//

Fredrik, Sirpa och Daniel

 

 

Hej! Vecka 4

Äntligen så börjar solen titta fram och redan till samlingen klockan 8.00 så vi inte ens behöver använda oss av ficklamporna något mera.
Vi har åter kommit igång med en ny bokstav efter lov och repetionsveckor. Denna vecka var det bokstaven Ää som var i fokus där GOTW handlade om Älgar.
I matematiken har vi kommit tillbaka igen till 10-kamraterna och träna in dem så att det sitter i ryggmärgen eftersom nästa steg vi börjat smyga igång med är tiotalsövergångar t.ex 7+3+5 och 7+8. Vi vill att de ska lära sig räkna upp till närmaste tiotal och sedan vidare.
NO handlar nu om vatten och vattnets olika former och att vattnet är ett enda stort kretslopp som återanvänds hela tiden. Vi fyllde även lådor med snö utomhus för att sedan ta in dem för att se vad som händer och hur mycket det fanns kvar i lådan sedan.
I SO fortsätter vi med trafik och vikten av reflexer när vi vistas utomhus. Vi gjorde reflexfigurer för att visa var det är bäst att ha reflexer och varför.
Torsdagen bjöd på skridskoåkning på Lombia tillsammans med förskoleklassen vilket är ett trevligt inslag trots att många är trött under promenaden hem.
Veckan avslutades med läsläxan, finboken och ett matematikpass.
Det går vattkoppor hos oss på Vita Vidderna så får ert barn feber så kan det vara ett tips att kolla efter koppor på barnet.
På fredag kommer vi att ha K-kalas vilket innebär att eleverna gärna får ta på sig något som börjar på K t.ex kjol, keps, klänning, kavaj eller något annat som kan passa.
Inför vecka 5

Måndag – Läsläxa kapitel 14 och skoldagbok hem.

Tisdag    –

Onsdag  –

Torsdag – Idrott ute (Bollspel). Varm dryck.

Fredag   – Läsläxan och skoldagbok tillbaka. K-kalas

 

Trevlig helg//

Fredrik, Sirpa och Daniel

 

 

 

Hej! Vecka 3

Den här veckan började med bokstavsrepetition av bokstäverna I, T V och D. Vi lekte en bokstavsstafettlek ute där barnen skulle samla ex krokiga bokstäver, vokaler m.m. och sedan skriva ord av dem.

Vi hade I som bokstav i GOTW och Ishotellet i Jukkasjärvi.

I matte har vi repeterat kapitlet som barnen jobbat med och sedan avslutat det med ett prov.

På onsdagen när vi gick till biblioteket så fick barnen i uppgift att titta efter olika trafikskyltar och räkna dem (SO). Vi stannade och pratade om skyltarna som vi såg och vad de betyder. Alla barn fick låna en bok som de har som läsebok i klassrummet.

Idag fredag började vi skoldagen med storsamling.

Inför vecka 4

Måndag – Läsläxa kap. 13 och skoldagbok skickas hem.

Tisdag

Onsdag – Utedag, varm dryck.

Torsdag – Åker vi skridskor på Lombia tillsammans med fsk.  Samling på Lombia kl 8.00. Det finns personal på plats från kl 7.30. Om ditt barn har behov av fritids tidigare än så, hör av dig till Fredrik eller Sirpa senast tisdag 22/1. VIKTIGT att ni kommer ihåg att meddela oss! Packa ryggsäcken med frukt, fylld vattenflaska och kåsapåse. Skridskor och hjälm som passar ditt barn, klubba och puck är ok att ta med. Alla saker ska vara märkta. Vi äter lunch på Lombia, och promenerar sedan tillbaka till skolan. Barnens ryggsäckar och utrustning packar vi i skolbilen så att de slipper bära på något när vi går.

Fredag – Läxor tillbaka.

Övrigt

Eftersom att det finns barn som är allergiska mot nötter, jordnötter och mandel betyder det att ni inte får skicka med sådant med era barn.

Vi påminner också om att lämna in inkomstuppgifter för fritids till rektor Tomas.

Trevlig helg! /Fredrik, Sirpa och Daniel

 

 

Hej!

Det blev en väldigt kort första skolvecka för barnen.

Vi har haft idrott med lekar.

I matte har vi fortsatt att jobba med klockan då vi har repeterat hel och halvtimmar.

På engelska lektionen gjorde vi en ordsökningsuppgift med djur som ex. hippo, elephant, dog.

Idag fredag har barnen fått skriva i finboken, vi hade en extra GOTW som de verkar gilla väldigt mycket. Den här veckan handlade det om Machu Picchu, det kan ni fråga era barn om vad det är om ni inte själva vet det :)

Måndag – Skrivläxa och skoldagbok skickas hem.

Tisdag –

Onsdag – Vi går från skolan till biblioteket. Ta gärna med varm dryck och en smörgås eller extra frukt. Lunchen kommer att bli lite senare.

Torsdag – Idrott, vi åker skridskor.

Fredag – Läxor tillbaka.

Trevlig helg!

Hälsningar Fredrik, Sirpa och Daniel