År 2

Välkommen till webbplatsen för Vita Viddernas årkurs 2

Veckobrev v 41

 

Hej alla!

Vi vill börja med att tacka er föräldrar för våra fina utvecklingssamtalsmöten. När vi alla arbetar mot samma mål kommer vi långt.

Denna vecka har vi arbetat färdigt med ett kapitel i matten och hunnit ha ett nytt prov. Vi kommer att skicka hem provet så att ni får ta del av resultatet när vi har rättat provet. Ni kan prata om/rätta provet tillsammans med era barn om det har blivit tokigt någonstans. Ni behöver inte skicka tillbaka provet eftersom vi behåller en kopia i skolan.

I svenskan har vi arbetat med datum och årets månader. Barnen har också fått träna på att skriva dagbok.

På SO:n har vi berättat om Kiruna Söderberg och om hur de första husen såg ut och vad de kallades för.

På NO:n fick barnen skriva frågor om vad de vill veta nu när vi ska börja arbeta om temat rymden. Nästa vecka har vi ingen aktivitet ute på NO:n. Så ni behöver inte skicka med någon varm dryck. Sirpa har bokat att Mattias Milz från IRF komma och svara på barnens frågor och han kommer på torsdag. Det blir jättespännande.

Inför nästa vecka v. 42

Måndag:          Läsläxan kap 6 kommer hem.

Tisdag:             Ingen NO ute.

Onsdag:           Idrott och hälsa

Torsdag:          Mattias Milz kommer på besök

Fredag:            Läsläxan tas med till skolan igen.

 

Trevlig helg!

Sirpa, Therése & Eva

 

 

 

 

Hej!

I matte har vi den här veckan jobbat med subtraktion och addition med tiotalsövergångar. Barnen har fått spela mattespel.

På svenskan har det den här veckan handlat om att skriva egna frågor och att svara på frågor. Vi introducerade frågetecknet. Vi har även skrivit till bilder ”karusellen” kallar vi den uppgiften. Barnen har redovisat sin läsläxa genom att sitta två och två och turas om att läsa. Vi fröknar har då gått runt och lyssnat på de olika grupperna. Det fungerade mycket bättre än när vi satt i grupper och läste läsläxan i skolan.

På So:n har vi pratat om vad en rallare gjorde förr och barnen fick skriva några meningar om det. Eva hade även lyckats få tag i en inspelning när en rallare berättade om hur det var att leva och jobba under den tiden.

I No har vi repeterat om hösten.

Barnen fick som bilduppgift att göra ett paraply, vilket passar vädret som det är just nu.

I övrigt så har veckan varit betydligt lugnare när vi har pratat med barnen och gjort en del ändringar. Vi upplever att vi inte har behövt tjata lika mycket, men vi har en del saker som vi fortfarande måste jobba vidare med.

Skolfotograferingen gick som en smäck! Förutom det trista vädret så hade vi glada barn som lyssnade på instruktionerna.

Många av barnen fryser redan på morgonsamlingen och kommer dit utan mössa och vantar. En del barn har inte med sig varken mössa eller vantar på hyllan. Gå gärna förbi ditt barns hylla och titta hur det ser ut där. Stövlar ska finnas på skolan, dessa kan hängas på krokarna i omklädningsrummet.

Angående höstlovsfritids så hänvisar vi er till att läsa inlägget på hemsidan.

Vi fortsätter med samtalen nästa vecka. Kolla gärna att tiden stämmer, vi har fått en del ändringar med tiderna.

 

Samtalstider – Evas grupp

 

Tisdag 10/10

14.30                  Greta

15.00                  Andreas

15.30                  Ville

 

Onsdag 11/10

14.00                  Vega

14.30                  Filip

Sirpas grupp

 

Måndag 9/10

14.00                   Kasper

15.00                     Elias

 

Onsdag 11/10

14.00                 Walter

14.30                 Alexander

15.15                 Nelli

 

Torsdag 12/10

13.00                 Maria

 

Varmt välkomna!

 

 

Trevlig hösthelg!

Kramar från Eva, Thérese och Sirpa

 

 

 

 

 

Hej igen!

Veckan har gått i rasande fart och vi är snart inne i oktober månad. Nästa vecka startar utvecklingssamtalen. Vi har delat ut en utvärdering att fylla i tillsammans med ert barn och den ska tas med till samtalet. Den hänger på klädnypan i omklädningsrummet.

I tisdags var vi och tittade på när Hjalmar Lundbohmsgården flyttades. Det var en rolig tillställning med ballonger och flaggor. Eftersom vi arbetar med vår hemort så passade detta väldigt bra och vi har pratat och skrivit om Hjalmar Lundbohm i våra SO-böcker.

I onsdags gjorde vi ett litet prov i matte som handlade om de kapitel vi arbetat med fram till nu. Vi kommer att visa upp resultatet från dessa på samtalen för att ni ska få en uppfattning om hur det går för era barn. Nu har vi börjat med ett nytt kapitel som handlar om addition med hela tiotal och upp till hela tiotal.

Svenskan har handlat om konsonanter och hur man skriver en adress. Under veckan har vi haft våra läsgrupper men vi upplever att det tar lång tid att samla sig och att avsluta och värdefull tid försvinner. Dessutom har vi fått säga till några grupper som varit ofokuserade och inte gjort det man ska utan svamlat istället. Läsläxan bygger på att barnen tar ansvar och sköter sin läsning medan vi lärare går runt och lyssnar. Den här veckan har handlat om att vakta på barnen och säga åt dem, vilket bara blir ett störande moment och vi hinner inte gå runt och lyssna på alla. Vi har därför tagit beslut att från och med måndag skicka hem läseboken igen. Det innebär att ni läser läsläxan med era barn från måndag till torsdag. På fredag skickar ni tillbaka läseboken och vi läser läsläxan i skolan. Vi kan prova att ha läsgrupper igen efter jul så får vi se om det går bättre då.

Torsdag den 5/10 är det skolfotografering. Den kommer att ske utomhus om vädret tillåter. Individuell fotografering sker i något klassrum efter skoltid och det bokar ni direkt med fotografen. Information om detta finns på inlägg på hemsidan.

Inför nästa vecka v. 40

Måndag: Läseboken kommer hem kapitel 4.

Onsdag: Idrott

Torsdag: Skolfotografering

Fredag: Läsläxan tas tillbaka till skolan

 

Trevlig helg önskar vi alla!

Sirpa, Therése & Eva

 

 

 

 

Hej!

På måndag morgon sprang vi skoljoggen med hela skolan. 2:orna var med sina faddrar i år 1 och hjälpte dem att visa vägen och komma i mål.

I svenska har vi läst kapitel två den här veckan. Barnen är indelade i grupper och de läser högt för varandra fyra dagar i veckan, då går vi runt och lyssnar i grupperna. Vi har pratat om vokaler och synonymer. Klassen har skickat iväg en nalle på resa som kommer att åka runt till olika skolor i Sverige. Vi kommer att få ta del av nallens resa och vad den har varit med om genom mail och foton. Den här veckan fick vi en nalle av en klass i Knivsta som fick vara med till bla Aptas, vi kommer gemensamt att skriva till klassen om nallens dagar hos oss.

I matte har det den här veckan handlat om subtraktion med ental och tiotal.

Vi fortsatte med temat ”Vår hemort” i SO och pratade om Amund Amundsson Mangi.

Friluftsdagen i Aptas var en helt fantastisk dag, vi hade glada, torra och mätta barn med oss hela dagen. Barnen fick bygga kojor i olika grupper med kriterierna att den ska ha tak och alla i gruppen skulle rymmas i den. Efter det fick gruppen gå vidare och göra upp en eld tillsammans. De hann även leka fritt och friluftsdagen avslutades med en skattjakt.

Övrigt

Tisdag – vi samlas i skolan och går gemensamt till Hjalmar Lundbohmsgården för att se när de flyttar första delen av byggnaden. Skicka gärna med en extra frukt eller smörgås till ditt barn, samt fylld vattenflaska. Vi räknar med att vi blir lite sena till lunchen.

Onsdag – bad. Kom ihåg duschartiklar och handduk.

Nedan kommer tider för höstens utvecklingssamlat. Om tiden inte passar byt gärna med varandra. Glöm inte att meddela oss så att vi har möjlighet att förbereda oss.

Samtalstider – Evas grupp

Tisdag 3/10

14.30                  Lykke

15.00                  Alfred

15.30                  William

 

Onsdag 4/10

14.00                  Sixten

14.30                  Elvira

15.00                  Mattis

 

Tisdag 10/10

14.30                  Greta

15.00                  Andreas

15.30                  Ville

 

Onsdag 11/10

14.00                  Vega

14.30                  Filip

 

Sirpas grupp

Onsdag 4/10

13.00               Rut

14.00               Liv

15.00               Walter

 

Torsdag 5/10

13.00                  Sune

14.00                 Fia

15.00                 Ivar

 

Onsdag 11/10

14.30                 Alexander

15.15                 Nelli

 

Torsdag 12/10

13.00                 Maria

14.00                 Kasper

15.00               Elias

 

Varmt välkomna!

Trevlig hösthelg!

Kramar från Eva, Thérese och Sirpa

Läs gärna längre ner i brevet, det finns info från föräldramötet.

 

Hej!

På föräldramötet kom det upp att barnen upplever toaletterna som ofräscha. Toaletterna har städats två gånger i veckan men kommer från och med nu att städas tre gånger i veckan. Måndag, onsdag och fredag.

Med vänlig hälsning

Fröknarna

 

Hej!

Här kommer protokollet från föräldramötet.

 

Protokoll från föräldramöte måndag den 11/9-17

 

Praktiska information

  • Skoldagen börjar ute. Barnen ska vara klädda efter väder direkt på morgonen.
  • Ta alltid med stövlar. Det finns skoställ i omklädningsrummet.
  • Barnen ska vara utrustade med vindjacka, överdragsbyxor, vantar/handskar och mössa.
  • Extrakläder för ombyte ska också finnas på skolan.
  • Kåsapåsen ska alltid vara här och diskas efter användning för att kunna tas tillbaka till skolan igen dagen efter.

Vi har fruktstund varje dag i samband med läsestunden. Det går också bra att skicka med smörgås, russin, riskakakor mm.

Vid sjukdom fungerar skoltelefonen/fritidstelefonen bäst. Ring 609 44 eller sms:a 070-292 20 92. Då kan fritidspersonalen direkt skriva upp sjukfrånvaron på tavlan på morgonen.

Instagramkonto används för att visa bilder på det vi gör i skolan och på fritids.

Meddela nya kontaktuppgifter (adress och telefonnummer).

 

Sirpa ansvarar för svenska, NO, engelska och finska.

Svenska: Läseboken heter Diamantjakten och finns i två nivåer. Läsläxan sker numera i skolan för att säkerställa att den blir av. Sirpa och Eva har då en möjlighet att lyssna på barnen. Skolan önskar att ni ändå läser med ert barn varje dag hemma. Då har barnet möjlighet att tillsammans med er påverka vilken bok som ska läsas.

NO: Tisdagar är vår utedag. Då får barnen gärna ta med varm dryck.

Eng: Vi har engelska varannan vecka en timma.

 

Eva ansvarar för matematik, SO, bild och musik.

Matematik: Matteboken ”Favoritmatematik” är ny för i år och är ett finskt läromedel. Läxa ges till barnen om de varit frånvarande eller av annan anledning inte hunnit med. Vi har matte fyra dagar i veckan, en lektion per dag – måndag till torsdag. Lektionerna börjar alltid med en genomgång på ca 15 min.

Diagnoser i både svenska och matematik har genomförts under våren. Likadana tester kommer att genomföras även i höst (enligt Skolverkets rekommendationer).

SO: Vi arbetar nu med vår hemort och med stadsflytten. Studiebesök planeras vid flytten av Hjalmar Lundbohmsgården. Williams pappa Jim arbetar med det projektet och har tipsat oss.

Bild: Vi har bildlektion varannan vecka en timma.

Idrott & hälsa: Lena Sehlin ansvarar för idrottslektionerna. När det gäller badet är det badhuspersonalen som bedömer barnens simförmåga. Det är ok att gå hem själv efter badet bara ni meddelar Lena. Ingen extrapersonal till killarnas omklädningsrum följer med från skolan. Lena kollar med badhuspersonalen om de kan kolla till killarnas omklädningsrum.

 

Ny personal

  • Therése arbetar som elevassistent i tvåan samt är på fritids istället för Hanna som nu enbart arbetar på fritids på eftermiddagarna p g a studier.
  • Anna-Lena arbetar som elevassistent i ettan och är på fritids.
  • Mimmi arbetar som elevassistent i trean samt är på fritids.

 

Utvecklingssamtal

Traditionellt har utvecklingssamtalen skett i slutet av terminen. Dessa sker nu istället i början på terminen. Kallelse till samtal läggs ut på nätet inom kort och kommer att ske i början på oktober.

 

Övrigt

Önskemål från föräldrar att matsedeln publiceras på Instagram.

Efter incidenten på toaletten med Nellis vattenflaska har toavakter införts, d v s att barnen går två och två och kollar så att allt är ok på toaletten efter toabesöket.

Föräldrar lyfte frågan om toaletterna bör städas oftare. Toaletterna städas i nuläget två gånger i veckan. Eva och Sirpa tar upp frågan med rektor Tomas.

 

Mötet avslutas

 

 

 

Veckobrev v. 37

 

Hej på er alla!

Denna vecka har vi i matten arbetat med att addera tal som 23 + 15. Vi har tränat på att skilja på talsorterna tiotal och ental och på att utveckla förståelsen för hur man parar ihop de olika talsorterna vid addition. Prata gärna om det hemma också om ni har möjlighet. Pengar kan vara bra att använda för att konkretisera, 10-kronor och 1-kronor.

I svenskan har vi börjat läsa första kapitlet i läseboken samt arbeta i arbetsboken. Vi hoppas att ni också har kommit överens om vilken bok ni ska läsa ur tillsammans.

På SO:n har vi börjat arbeta om vår hemort. Vi pratade om samerna och tittade på en film. Efter filmen sammanfattade vi den med några meningar och skrev i vår SO-bok. Barnen har också fått prova på att kasta lasso vilket var mycket uppskattat. PÅ NO:n har vi bl a pratat om trädets och blommans delar.

Nästa vecka på måndag den 18/9 har vi Skoljoggen i Varggropen för hela skolan. Våra tvåor kommer springa ca 2 km. Tänk på att barnen har lämpliga skor och lite lättare klädsel. Skicka med extrastrumpor i ryggsäcken om de blir blöta om fötterna.

På torsdag den 21/9 åker vi med buss till Aptas för en friluftsdag. Barnen börjar som vanligt kl 08.00 och slutar dagen ca kl 14.20 då vi är tillbaka med bussen på skolan. Skicka med kläder/skor efter väder, extrakläder/sockar, mössa, vantar. Skolan tar med lunch men barnen ska med sig mellanmål för både för- och eftermiddag. En termos med varm dryck kan också vara bra att ha i ryggsäcken tillsammans med kåsapåse och sittunderlag. Tänk på att alla grejer måste vara märkta med namn.

Vi hoppas och önskar att vi får en riktigt härlig höstdag.

 

Inför nästa vecka, v. 38:

Måndag:           Skoljoggen  – Se ovan

Tisdag:              Ingen varm dryck på dagens NO. Vi kommer inte att vara ute så länge.

Onsdag:            Idrott

Torsdag:           Aptas – friluftsdag, Se ovan

 

 

Trevlig helg!

Sirpa, Therése & Eva

 

 

 

Hej!

Vi startade veckan med Hela skolan sjunger och sjöng några vackra sånger tillsammans.

I svenska har barnen fått sin för många efterlängtade arbetsbok som vi har bekantat oss med. Barnen har redovisat dikter som de påbörjade förra veckan för varandra. Även i matte har vi kommit igång med böckerna där fokus ligger på tiotalsövergångar i addition och subtraktion.

Vi har gått en tipspromenad som handlade om trafiken (SO). Barnen gick två och två och fick hjälpas åt att läsa och svara på olika frågor om trafiken. Vi höll terminens första klassråd.

I NO har vi jobbat om sommaren och har fått backa våra tankar till sommaren och hur det ser ut under sommaren, vilka kännetecken det finns för sommaren m.m.

Den här veckan var det idrott på schemat. Barnen har fått jogga en runda i Varggropen.

Varannan vecka kommer vi att ha engelska en timme och varannan vecka har vi bild. Den här veckan började vi med engelska. Vi tittade på kartan var Storbritannien och London ligger, pratade om lite fakta om landet. Sedan fick barnen måla engelska flaggan.

Övrigt

Se gärna över barnens extrakläder i skolan och att det finns minst en uppsättning inomhuskläder samt extravantar, stövlar m.m .

Måndag 11/9 kl. 18.00 – 19.00 har vi föräldramöte i skolans matsal.

Tisdag – NO vi är ute. Barnen kan ta med sig varm dryck om de vill.

Onsdag – bad. Kom ihåg duschartiklar och handduk.

Trevlig hösthelg!

Kramar från Eva, Thérese och Sirpa

 

 

 

 

 

Hej!

Vi startade veckan med att gå en diktpromenad, barnen fick gå två och två och samla ord från naturen som de sedan skulle skriva en dikt av. I matte har vi jobbat med tiotalsövergångar i addition och subtraktion och försöker få barnen att räkna först till 10, ex talet 7+4=11, tänk 7+3+1=11. I SO hade vi ”speeddating”. Barnen satt mitt emot varandra och fick ställa olika frågor till varandra. Med hjälp av en tärning visade prickarna vilken fråga de skulle svara på.

I NO täljde barnen sin egna grillpinne som de kan ha med sig framöver när vi har utedag.

På torsdag och idag fredag hade vi läger med år 3. Vi hade 4 olika stationer, människokroppen, göra eld, insekter och andra småkryp och musik. Barnen har fått prova på alla stationer och även leka lite fritt i skogen.

Inför nästa vecka 36

Tisdag – vi är ute och jobbar med NO, barnen kan ta med sig frukt/smörgås samt varm dryck om de vill.

Övrigt

Se gärna över barnens extrakläder i skolan och att det finns minst en uppsättning inomhuskläder samt extravantar, stövlar m.m .

Måndag den 11/9 kl. 18.00 – 19.00 har vi föräldramöte.

Trevlig helg!  Eva, Thérese och Sirpa

DSCF0752[1]  DSCF0768[1] DSCF0765[1]

 

 

 

Hej!

Det blev en kort första vecka med mycket regn men glada barn som har saknat varandra och haft mycket att prata om. Vi började torsdagen med en gemensam samling med hela skolan och gick sedan en gemensam promenad för att påminnas om skolgårdsgränserna. Sedan gick vi tvåor iväg för att prata om vad man gör i årskurs 2 och barnens förväntningar inför läsåret. Vi har gjort en samtalsövning där barnen har fått berätta om en god glass som de ätit och skulle berätta om för varandra. Sedan fick kompisen berätta för klassen om sin egna glass eller kompisens glass. Vi hann även spela lite spel.

Idag fredag har barnen fått hänga upp nya självportätt som de har klippt och klistrat ihop. Vi skrev i finboken.

Lägerdagar!

Nästa vecka på torsdag och fredag har vi läger tillsammans med åk 3. Då gäller det att packa kläder efter väder, extrakläder/skor, extravantar/sockar. Kåsapåsen ska förstås också med för vi kommer att äta ute. Skicka med en plastpåse att stoppa ner den smutsiga tallriken i. Kåsapåsen tas hem och diskas inför nästa lägerdag. En förstärkt matsäck med varm dryck och smörgås/frukt kan också skickas med under lägerdagarna. På torsdag har barnen en lite längre dag och slutar först ca kl 13.30. På fredag slutar barnen som vanligt kl 12.00.

Inför nästa vecka 35:

Tisdag – Vi är ute, barnen kan gärna ta med sig varm dryck och frukt eller smörgås.

Onsdag – Bad med Lena SW. Personalen på badhuset gör en bedömning om ert barn behöver simträning. Prata gärna om det innan badet så att de är lite förberedda på att de kanske måste träna lite extra på antingen arm- eller bentag. Om något barn ska hämtas från badhuset behöver Lena få veta om det innan badet och föräldern måste vara på plats innan resten av gruppen gå tillbaka till skolan. Tänk på att barnen vid badveckor inte är tillbaka på skolan förrän kl 14.00 eftersom badlektionen slutar kl 13.15 och de ska hinna både duscha, klä på sig och promenera tillbaka till skolan.

Torsdag – Lägerdag med åk 3 Se ovan! Skolan slutar 13.30!

Fredag – Lägerdag med åk 3 Se ovan!

 

Varmt välkomna tillbaka!

Kramar från Eva, Thérese och Sirpa

 

Hej!

Efter en lång och inte så varm sommar hoppas vi nu på en solig och fin höst när barnen återkommer till skolan.

Vi börjar på torsdag den 24/8 kl. 8.00 och har en storsamling på skolgården. Vi kommer att vara ute hela dagen så ta med kläder efter väder samt extrakläder och stövlar. Skoldagen slutar kl. 13.00 på torsdag och kl. 12.00 på fredag. Kom ihåg att ta med kåsapåsen om den varit hemma under sommaren.

Eftersom Hanna ska börja studera på fm så kommer hennes plats i Zebrornas grupp att ersättas av en tjej som heter Thérese.

Kom ihåg att läsa veckobrevet inför vecka 35 senare under veckan där det b.la. kommer info om läger.

Varmt välkomna tillbaka!

Kramar från Eva, Thérese och Sirpa