År 2

Välkommen till webbplatsen för Vita Viddernas årkurs 2

Efter gårdagens underbara avslutning så vill vi tacka för alla fina kort som barnen har skrivit till oss och alla andra presenter som var så fina!!

Hej! Vecka 24

Det har passerat en vecka med mycket olika aktiviteter. Vi började veckan med att baka och prata om olika mått, l, dl, msk, tsk och gram. Barnen fick i grupper mäta och klura tillsammans hur mycket ingredienser det skulle vara. En del fick tänka att det skulle vara dubbel sats. På eftermiddagen fikade vi såklart det vi hade bakat, mums!

I tisdags skrev barnen brev till sina brevkompisar i Uppsala och hade teknik med ett material som heter Wedo. De skulle följa instruktioner på datorer och bygga med Lego.

På onsdag hade vi skattjakt. Barnen fick arbeta i lag och fick utföra tre uppdrag innan de fick börja söka skatten. Det första var att göra upp en eld som brände av ett rep som var fastsatt mellan två träd (No). Sedan gick de vidare till att klura ut vad det skulle bli för ord (svenska) och sista uppdraget var att lösa en mattekluring. När de hade klarat dessa uppdrag fick de en karta som skulle leda dem till skatten (So) som var lite fika. Vi hann även tömma och städa skåpen i klassrummet.

Idag torsdag har vi dekorerat skolgården inför skolavslutningen. Barnen fick bl.a. såga och tälja björkris vid vår nya samlingsplats som vi kunde använda.

Kom ihåg att titta igenom ditt barns plats i omklädningsrummen och om det ligger några kläder i upphittat lådan. Det kommer att storstädas och rensas här under sommaren.

Nu är läsåret över för denna gång och vi önskar alla en riktigt bra sommar med mycket sol, vila och bad. Till hösten så är det Fredrik, Sirpa och Thérese som tar emot klassen när de börjar 3:an (!!!) Det är vi glada över :)

Vi syns åter måndag den 27/8 kl. 8.00.

GLAD SOMMAR!

skolavslutning

 

 

 

Vecka 23

Hej,

En vecka med två dagar skola, en nationaldag och två dagar till i skolan. Vädret är inget att hurra för men vi hoppas på att det ska komma lite sol och varmare grader till nästa vecka. Hoppas hoppas, för nästa vecka är den sista skolveckan och sen väntar sommarlov.

Vi har börjat veckan med att skriva brev till de blivande sexåringarna som kommer på besök på torsdag för att bekanta sig med Vita vidderna och äta lunch med oss. Just era barn kommer att bli faddrar till de nya Vita vidderna barnen. VI tränar också för fullt på sångerna till skolavslutningen.
Just nu pusslas veckorna ihop och vi gör det som är kvar samt det som ska förberedas till skolavslutningen. Vi haft bild i halvgrupp där eleverna har skapat vimplar och den andra halva har haft göra klart i svenska och matematik.
Vi har också jobbat i halvgrupper där ena gruppen har haft engelska där vi arbetat med ”Toys” och den andra har renskrivit sina trädintervjuer som vi gjorde veckan innan, superfina blev dem. Sedan har de såpklart bytt av varandra i grupperna.

Onsdag var vi lediga för att fira Sveriges nationaldag.

Torsdag hade vi då besök av våra nya sexåringar där de fick träffa sina faddrar. Det var dag full av lek och nya möten. Känslan var att alla var riktigt nöjda efter dagen och tvåorna ska ha en stor eloge för sättet de var mot sina fadderbarn. En riktig superdag där vi ser framemot hösten då även dem är här hos oss på Vita vidderna.

Veckan avslutas med att vi har storsjung utomhus där vi tränar tillsammans inför skolavslutningen. Vi har pysslat lite och haft sista bikupeläsningen för denna termin.

 

P.S
Till skolavslutningen så vill vi gärna att ni tar med er egen kåsa så tänker vi på miljön vid fikat som ni kommer att bjudas på.

På skolavslutningen får ni hemskt gärna fota men tänk efter hur ni sprider bilderna på t.ex sociala medier eftersom alla barn inte ska/får vara med där.

Titta gärna också igenom ert barns hylla och rensa om det behövs för att se vad ni kan ta hem redan nu innan skolavslutning och semester.

Skicka gärna in samtyckesblanketten till skolan om ni redan gjort det.

 

Ha en trevlig helg!

 

Inför vecka 24:

Måndag –

Tisdag –

Onsdag –

Torsdag – Skolavslutning 18.00

Fredag-                                                                                                                                    Mvh// Fredrik, Sirpa och Thérese

 

 

 

 

 

 

Hej!   Vecka 22

En solig vecka har passerat och vi har hunnit jobba både inomhus och utomhus. I matte har vi jobbat med mönster och strävat efter att bli klar i matteboken med repetition.

På svenska lektionerna har vi fortsatt att jobba med svenska arbetsboken och lite extrauppgifter för de som redan är färdiga. Vi var ute en dag och intervjuade träd. Barnen fick frågor som de skulle ställa till ett träd som de valde ut och skulle fantisera svaren på. Barnen har börjat skriva brev till nya förskoleklassbarnen som börjar till hösten som de kommer vara faddrar till. Vi har också hunnit läsa bikupeläsning i våra smågrupper under veckan.

I So har vi fortsatt med området ”faktatexter om djur”. Barnen har fått redovisa sina grupparbeten.

Vi har haft bild där barnen har målat och ritat vackra dekorationer till skolavslutningen.

I engelska har vi jobbat om möbler och saker som finns i hemmet.

Övrigt

Vi efterlyser blanketterna Samtycke om användning av personuppgifter i form av bild, filmer och namn.

Inför v. 23

Måndag – Sista läxan skickas hem.

Onsdag – nationaldag.

Torsdag – Läxan lämnas in.

Trevlig helg önskar Fredrik, Sirpa och Thérese.

 

 

 

Vecka 21

Hej,

Med snabba steg närmar vi oss sommarlov nu, efter den här veckan har vi ”bara” tre skolveckor kvar.
Måndagen startade med matematik och svenska i vanlig ordning. Vi inriktar oss mycket på bara ren läsning när det är svenska just nu. Vi jobbar med läsning enskilt, i grupp och högläsning för att eleverna ska kunna få uppleva olika typer av läsning samt att de kan lära av varandra. Matematik är mycket repetion just nu för att verkligen befästa det dem har lärt sig. Vissa små luckor har vi att fylla ut så de sista veckorna ska vi satsa lite mer på mönster och symmetri samt huvudräkning som vi aldrig släpper.
Vi avslutade måndagen med klassråd.

Under tisdag och onsdagen har vi har börjat redovisa våra svenska forskningsdjur som de arbetat med. Onsdag ojämna veckor innebär bad sista timmen. Knalla dit, simma och sen gå hem eller till skolan, era barn är hurtiga.

Engelskan denna vecka har vi börjat arbeta med sådant som vi kan äta vid t.ex frukost. Hör gärna med ert barn om de kan säga något på engelska vid frukostbordet av det ni äter eller så kanske de lär sig något nytt. Kanske rent av så lär de er något nytt..?

Skolveckan har avslutats med att gosedjuren har fått följa med till skolan, vi har fått träffa en massa olika mjuka kompisar och där de fick delta på ”Hela skolan sjunger” utomhus först av allt. Vi tog och åt frukten ute och njöt av det fina vädret för att sedan gå in och skriva i finboken. Sedan avslutade vi med lilla aktuellt och bikupeläsning.

Ha en trevlig helg!

 

Inför vecka 22:

Måndag – Läxan kommer hem

Tisdag –

Onsdag – Se idrottsschemat

Torsdag – Läxan ska in.

Fredag-

Mvh// Fredrik, Sirpa och Thérese

 

 

 

 

Vecka 20

Hej,

Strålande väder under veckan med sol och varmgrader plus lite inslag av vind såklart. Vad vore Kiruna utan att det ska blåsa lite grann.

Vi inledde veckan med svenska och matematik där mycket gått ut på att göra klart det sista i arbetsböckerna. I svenskan jobbade vi utifrån Zick Zack med läsförståelse. Matematiken har just nu mycket inslag av mönster och huvudräkning. Dessa saker kan ni gärna träna lite extra på hemma eller i alla fall kanske samtala om vi middagsbordet.

Under So lektionerna så håller era barn på att forska om svenska djur tillsammans i par/tre grupper.

På onsdag efter lunch gick vi på besök till stadshuset ”gamla” för att tacka av det innan flytten till det nya stadshuset. Där bjöds det på rundvandring i form av ett bildspel, tårta och det hela avslutades med dans.

Vi har tränat på kroppsdelar och känslor på engelska som t.ex leg, ear, nose, happy, angry osv.

Eleverna har också haft bild där de har skapat vackra blomsterängar.

Veckan avslutades med ”Hela skolan sjunger”, lilla aktuellt och finboken. Hanna Gustavsson (dotter till Anette i köket) som har praoat hos oss på Vita vidderna under veckan har varit hos oss i 2:an under fredagen.

Nu fram till sommarlovet satsar vi extra mycket på läsning och läsförståelse där vi startat upp bikupeläsningsgrupper där de tillsammans turas om att läsa samma bok. De får träna på att läsa, följa med i texten, vänta på sin tur samt att visa respekt till varandra. De har fått en annan typ av läsläxa under veckan också som vi hoppas har gått bra där läsförståelsen är fokus. Läsa och förstå det man läser för att kunna svara på frågorna. Läxan kommer på måndagar och ska in till skolan på torsdagar.

P.S Fritids efterlyser tider på fritidstavlan då era barn ska hem.

Sara Omma Simma har tyvärr ingen möjlighet att hålla i samiskan fram till sommaren. Sluttiden för de barn som har haft samiska är kl.13.15.

De barn som inte har lämnat in läxan vill vi tar med den senast på måndag.

Ha en trevlig helg!

 

Inför vecka 21:

Måndag – Läxan kommer hem. Kolla att ditt barn har svarat med hela meningar samt tänkt på skrivreglerna (stor bokstav och punkt).

Tisdag –

Onsdag – Bad.

Torsdag – Läxan lämnas in.

Fredag- Gosedjursdag

Mvh// Fredrik, Sirpa och Thérese

 

 

 

Vecka 19

Hej!

En kort vecka blev det igen. På måndagen jobbade vi med bokrecension i svenska och gjorde ett matteprov i matten, samt repetition av längd, uppställningar och vikt.

I SO har vi fortsatt att jobba med temat ”vänner” och sett en film som vi diskuterade om efteråt.

På tisdag var det fritidshemmets dag som uppmärksammades genom olika aktiviteter ute på skolgården. Många föräldrar och släktingar kom och hälsade på, vilket var trevligt.

Idag onsdag har vi jobbat ute med huvudräkningsuppgifter och att samla adjektiv. Vi kommer att jobba mer med huvudräkningsuppgifter eftersom vi märker att många av barnen behöver det. Barnen har fått börja jobba med faktatexter två och två. De tillsammans har valt ut ett djur som de ska skriva om.

Inför vecka 20

Måndag – Läsförståelseläxa skickas hem. Information om läxan skickas med. Vi kommer att ha två prao elever från Luossavaara skolan här på skolan under veckan. Victoria ska börja jobba i Gällivare på LKAB. Hanna Gustafsson kommer att vikariera hos oss igen på skolan istället.

Onsdag – Vi kommer att besöka stadshuset. Gemensam promenad efter lunch och skoldagen slutar där kl. 13.30. Om ditt barn ska gå hem själv eller blir hämtad från stadshuset så vill vi att ni meddelar Fredrik eller Sirpa. Gemensam promenad tillbaka till skolan för de som ska vara på fritids.

Torsdag – Läxan lämnas in.

Övrigt

Om ni har serietidningar hemma som ni vill göra er av med så tar vi gärna emot till klassen.

Trevlig långhelg! //Fredrik, Sirpa Therése