Förskoleklass

Välkommen till webbplatsen för Vita Viddernas förskoleklass

Hej igen där hemma!

Sommarlov!!

Då har sista skolveckan för förskoleklassen passerat! Vi har haft en rolig sista vecka tillsammans, vi har lekt fritt och tillsammans både inne och ute. Vi har tränat på sångerna till skolavslutningen. Och vi har tömt och städat våra skåp.

I torsdags kväll hade vi den, av barnen, efterlängtade skolavslutningen! Barnen sjöng så vackert, de var såå duktiga!! Intet öga var torrt bland oss stolta vuxna!

Tack för ett härligt läsår tillsammans med er och  era fantastiska barn!! Det har varit roligt, intensivt och lärorikt! Vi är glada att de inte försvinner helt från vår radar utan vi kommer att få träffa dem varje dag ännu i korridorerna och på fritids!

Hoppas ni alla får en härlig och avslappnande sommar!

Vi ses igen till hösten!

Joni, Lena och Therese

 

****************************************************************************************************************

Vecka 23

Ja, se det snöar! Ja, se det snöar… Vilket bakslag! Vi är alltid medvetna om att det kommer, men det känns lika tungt varje år. Vi har blivit ganska bortskämda under hela maj!

Den här vecka har varit lite eljest… Vi började veckan som vanligt, med välja-aktiviteter både ute och inne. På tisdagen hade vi en riktigt rolig och blåsig dag i Järnvägslekparken.

Onsdagen var vi alla upptagna med annat, kanske firade någon nationaldagen?! Igår var höstens förskoleklass på besök, då var årets förskoleklass tillsammans med Linda, Therese B och Sirpa. De gick till lekparken vid Vargen och hade en härlig förmiddag där.

Idag har vi repat inför skolavslutningen… Det går bättre och bättre!

Nästa vecka, vecka 24:

Torsdag 14/6, ingen utedag. Däremot skolavslutning! Samling för barnen i klassrummet kl 17.45. Sånguppvisningen börjar kl 18.00. Tag med varsin drickkåsa att dricka något ur till fikat efteråt. Vi värnar om miljön. När det gäller fotografering under skolavslutningen, så är det helt ok att fotografera. Tänk på hur ni sprider bilderna, tex sociala medier, vi vädjar till er att inte lägga ut bilder på andras barn.

Hoppas ni alla får en skön helg!

Joni, Lena och Therese

***************************************************************************************************************

Veckobrev v. 22

Veckan har bjudit på finväder i sol men också i vind. Vi har jobbat mest utomhus och samtalen har dragit igång. Denna gång tänker vi att barnen också deltar, så ta med ditt barn till samtalet. Vi fortsätter att träna på sommarlovssångerna och snart börjar det faktiskt att bli dags för det stora uppträdandet!

Nästa vecka:

Tisdag 5/6: Ska vi ha kul i Järnvägsparken! Samling kl. 8.00. Personal finns på plats kl. 7.40. Hör av dig till oss, om du har behov av morgonfritids. Kläder och skor efter väder! I ryggsäcken ska finnas: Frukt/smörgås, fylld vattenflaska, kåsapåse, sittunderlag och ev. medicin.

Onsdag 6/6: Skolan är stängd!

Torsdag 7/6: Nya förskoleklassen är på besök. Era barn kommer att vara tillsammans med Sirpa, Linda och Therese .B under tiden det nya gänget är här.

Måndag 5/6  och tisdag 6/6  kommer två praoelever, Tuva och Ella, från åk 9 på Friluftsskolan Vargen att vara tillsammans med oss.

Vi tackar Hanna som slutar hos oss för en härlig tid tillsammans med henne. Vi kommer att sakna henne!

 

Trevlig Helg!
Joni, Therese, Lena, Hanna

********************************************************************************************************************************

Vecka 21

Några kyligare dagar lämnar vi förhoppningsvis bakom oss. Nu tränar vi flitigt på skolavslutningssångerna det börjar ge riktigt fina resultat! Vi har i vanlig ordning varit både ute och inne, barnen har lite svårt att förstå att det har blivit kallt igen. Denna vecka har vi tränat på att ta ställning i olika påståenden. Veckan avslutas på bästa sätt med ”Hela skolan sjunger”

”Vi har sjungit massa sånger”

”Lekt utomhus”

”Jag har lekt”

”Vi har hoppat hage”

”Vi har spelat King”

”Vi har lekt mamma, pappa, barn”

”Och nu så leker vi att det kom skurkar och så bodde dom i hus”

”Vi har ritat med gatukritor”

”När vi var inne så pärlade vi efter mönster”

”Vi ritade och gjorde hur vi kände”

 

Nästa vecka:

Utedag torsdag 31/6: Packa ryggsäcken med det vanliga. Kläder efter väder.

 

Vi påminner om att lämna in fritidslapparna gällande sommarledighet senast fredag 1/6.

Skolavslutningen är den 14/6 kl. 18.00-19.00 ute på vår gård.

Påminner också om avslutningssamtalen som startar nästa vecka (se info nedan)!

 

Trevlig Helg!

Joni, Hanna, Therese och Lena

 

********************************************************************************************************************************************

Vecka 20

Denna vecka har vi börjat träna mer intensivt på sångerna till skolavslutningen. Det är bara några veckor kvar till sommarlovet. Vi upplever att tiden går så fort och börjar känna att det är tråkigt att vår tid tillsammans med era barn snart är slut. Vi kommer såklart att ses till hösten, men det blir inte på samma sätt…

Barnen hjälper mig med vad jag ska skriva om veckan:

”Vi håller på att läsa en tidning.”

”Vi har gått till stadshuset. Där fick dansa och tårta och festis. Och vi fick växtvärk.” ”Vi sa ju hejdå till stadshuset.”

”Vi gick till Vargens lekpark. Vi lekte. Vi åkte linbana och gungade. Och så åkte vi stång. Vi klättrade och hoppade hage.”

”Vi sjöng. Vi sjöng bananerna. Också Goliat. Och om skolan.”

”Och så har vi varit ute och gått.”

”Vi har varit ute typ hela tiden i det fina vädret.”

”Vi har lekt.”

Vi har haft prao-Hanna och prao-Hanna hos oss onsdag och torsdag. Två tjejer från sjuan på Högalidsskolan. Det var kul!

Nästa vecka, vecka 21:

Inget speciellt nästa vecka.

Övrigt:

Det börjar vara dags för avslutningssamtal. Här kommer tider:

Torsdag 31/513.00 GunnarTisdag 5/613.00 Mika13.30 AuroraTorsdag 7/6

13.00 Frans

13.30 Astrid

14.00 Liam I-P

 

Tisdag 12/6

13.00 Heidi

13.30 Jon

14.00 Ronja

14.30 Mira

15.00 Wilma

Torsdag 31/513.00 Mikkel13.30 NiilaTisdag 5/613.00 Alfons13.30 Olle

 

Torsdag 7/6

13.00 Hugo

13.30 Lova-Li

 

Tisdag 12/6

13.00 Alma

13.30 Ella

14.00 Hjalmar

14.30 Liam U

15.00 Meya

Om tiden inte passar, försök byta med någon som har tid i samma kolumn som er!
Meddela oss om det blir byten.

Hoppas ni alla får en skön helg!

Joni, Hanna, Lena och Therese

****************************************************************************************************************

Vecka 19

Ännu en kortvecka till ända…

Vi har haft en fin vecka tillsammans. Måndagen hade vi vanlig dag, vi delade upp oss och var både ute och inne.

Tisdag och onsdag har Lena och Therese varit på förskolebesök och träffat de nya barnen som ska börja i förskoleklass till hösten. Det har då varit vikarier i barngruppen, Therese B, Linda och Mimmi har varit med barnen tillsammans med Joni och Victoria.

Vi har varit mycket ute i solskenet och lekt på den numera nästan snöfria gården. King, Brännboll, hoppstyltor och hoppa hage är populära asfaltsaktiviteter. Barnen leker vattenlekar och gräver diken och bygger broar.

Idag har vi tackat av Victoria som jobbar sin sista dag här. Tack Victoria för en härlig tid tillsammans med dig! På måndag börjar Hanna Gustavsson hos oss.

Nästa vecka, vecka 20:

Onsdag 16/5 ska vi tacka av Stadshuset. Skoldag som vanligt på förmiddagen. Vi äter lunch på skolan och sedan promenerar vi uppåt, hela skolan tillsammans. På plats har Kulturskolan ett framträdande och vi bjuds på fika. Skoldagen slutar 13.30 på Stadshuset. De som har fritids promenerar tillbaka till skolan. Du som hämtar ditt barn vid Stadshuset, hör av dig till oss.

Övrigt:

Skolårets avslutning har vi här på skolan på torsdag 14/6 på kvällen. Mer info kommer närmare.

Trevlig helg!

Joni, Victoria, Lena och Therese

******************************************************************************************************************

Vecka 18

En kort vecka. Vi har alla varit lite dagvilla denna vecka. Torsdagens utedag hade vi på gården och några valde att ha inomhuspicknick i omklädningsrummet. Vi har haft en ganska blöt och kall vecka och några av barnen fryser. Det kan vara en bra idé att ha vinterjackan på eller i alla fall hängandes på kroken att ha att byta till.

 

Nästa vecka, vecka 19:

Skolan är stängd torsdag 10/5 och fredag 11/5.

Onsdag, 9/5, är Victorias sista dag på skolan. Hon börjar på ett annat jobb i Aitik i Gällivare. Vi tackar henne för den här tiden, det har varit jätteroligt att ha henne med oss! Hanna Gustafsson, som jobbade på fritids under höstterminen kommer till oss måndag 14/5.

Trevlig helg alla där hemma!

Joni, Victoria, Lena och Therese

 

**************************************************************************************************************************************

Vecka 17

Veckans höjdpunkt var såklart vår gemensamma friluftsdag! En dag som bjöd på betydligt bättre väder än förväntat och en is som var torrare än väntat, till en början i alla fall. Humöret var på topp hos alla och spänningen steg när det började nappa lite här och där. Grillade hamburgare till lunch, sjön suger och aptiten var god. Efter lunch blev det lite blötare i snön och lite blöta handskar och kläder kom nog hem till slut. En riktig toppendag avslutades med prisutdelning av rektor Tomas till deltagarnas förtjusning! I övrigt är barnen indelade i två olika grupper där vi arbetar växelvis ute och inne. En grupp äter alltid ute och en grupp äter alltid inne. Efter lunch är alla ute tillsammans med de övriga klasserna. Detta har medfört ett större lugn, då flera av barnen klagat på hög ljudnivå i matsalen.

Vi har haft storsamling, då hela skolan träffas och barnen själva väljer vad vi ska prata om. Det som kom upp var att en del barn inte får ha sina kläder och saker i fred i omklädningsrummen. Vi bestämde att alla låter andras saker vara ifred men att man gärna kan lyfta upp något som ligger på golvet t.ex. Prata gärna om det med era barn därhemma också.

Nästa vecka, vecka 18:

Skolan stängd måndag 30/4 och tisdag 1/5

Utedag 3/5: Packa ryggsäcken med det vanliga. Tyvärr verkar det inte bättre än att det är dags att ta hem skidorna nu. Stövlar på fötterna.

Vi önskar att barnen har regnkläder (gärna galon) och stövlar alltid här på skolan. Det är en blöt period nu och ombyte behöver finnas. Det är dessutom ganska kallt på morgonen så det behövs värmande plagg också. Det är alltid lättare att ta av sig eftersom. Flera par handskar att byta mellan.  Stövlar eller vattentäta kängor på fötterna, lättare skor får vänta lite.

Ha en trevlig långhelg!

Joni, Therese, Victoria och Lena

 

 

********************************************************************************************************************************

Vecka 16

Vi började veckan med en kanonutflykt till Gropen nedanför Luossavaara. Det var ett makalöst genomslag, men solen värmde och barnen hade roligt, då är vi nöjda!

Resten av veckan har vi varit både inne och ute på förmiddagarna. Vi har gjort startkort inför nästa veckas pimpeltävling. Ute har asfalten tinat fram vilket har lett till att asfaltlekarna och speciellt hagarna och kingplanerna har varit väldigt populära den här veckan.

Idag har hela skolan sjungit tillsammans. Vi har tränat på sånger som vi alla skolans barn ska sjunga tillsammans på skolavslutningen.

Nästa vecka, vecka 17:

Onsdag, 25/5, ordnas VV-nappet 2018. Se information under inlägg.

Torsdag, 26/5, ingen utedag.

Övrigt:

Vill bara påminna om att det är skollov och att fritids är stängd måndag 30/4.

Det finns information från rektor Tomas och LKAB under inlägg.

Hoppas ni alla får en fin helg!

Joni, Victoria, Lena och Therese

******************************************************************************************************************

Vecka 15

Denna vecka har vi varit ute hela tiden! Solen är varm och snön smälter.

Vi har lekt tillsammans. Barnen har fått bokstavsutmaning, de fick söka saker utomhus som börjar på samma bokstäver som barnen har i sina namn. Det var spännande och en riktig utmaning för en del. Tur att man kan hjälpa varandra!

Vi har varit och lekt i ”fjällandskapet” (snötippen) vi observatoriet. Det var riktigt roligt! Barnen hade många lekar det hittade på där.

Olle, Hjalmar och Alfred berättar vad jag ska skriva om gårdagen: Igår promenerade vi ner till Varggropen. Vi tog med oss madrasserna och vi åkte på madrasserna. Det var roligt! Vi lekte jaga och vi grävde upp folk. Vi grävde hål med våra händer och fötter som vi satt i. Vi grävde upp människor när de hade fastnat.

Vecka 16:

Måndag 16/4 ska vi på utflykt till ”gropen” nedanför Luossavaara. Samling på parkeringen strax efter motorcykelklubben, på vänster sida av vägen kl 8.00. Någon av oss finns på plats från 7.40. Om du har behov av morgonfritids för ditt barn, hör av dig till oss. Packa ryggsäcken med extra vantar och extra tröja, frukt eller smörgås, termos med varm dryck och fylld vattenflaska, och ett sittunderlag. Kläder efter väder, tänk på att snön är blöt.

Onsdag 25/4 är det friluftsdag. Se PM under inlägg.

Övrigt:

Det tinar fort nu och snön är blöt och slaskig! Galonvantar, stövlar och galonkläder är bra att ha.

Kolla igenom upphittad-lådorna i korridoren vid omklädningsrummen. De töms snart!

Isen smälter och det är inte längre möjligt att åka skridskor på den. Ta hem skridskor och hjälm.

Ha en skön helg!

Joni, Victoria, Lena och Therese

‘************************************************************************************************************************************

Vecka 13

En solig vecka tillsammans igen!

Veckans höjdpunkt var onsdagen och turen till Kebnekaise fjällstation. Vi hade tur med vädret, solen sken och vi hade roligt tillsammans. Restaurangen hade ändrat menyn från fisk till köttfärssås och pasta. Barnen tyckte att det var jättegott! Vi kunde inte bestiga Kaipak denna gång. Vi ansåg att lavinrisken var för hög, vi hade kunna gå upp som vanligt, men att kana ner på rumpan kändes inte helt säkert. Istället fick vi en visning i sjöräddningens helikopter. Det var spännande! Både barn och vuxna var nöjda med turen. TACK till alla er som gjorde resan möjlig! Utan er hade det inte blivit av! Extra tack till Johnny, Almas pappa, som ordnade att vi fick se helikoptern!

Idag avrundar vi inför påsklovet med Vita Viddernaloppet. Barnen åkte allt vad de kunde och fick fina medaljer vid målgången. Vår vanliga påskkärring hade tyvärr VAB, så syrran fick hoppa in. Alltid lika spännande med kraxande kärringar i skogen.

Vecka 14

Påsklov

Vecka 15

Torsdag, 12/4, har vi utedag. Vi åker skidor. Se till att utrustningen finns på skolan. Fylld vattenflaska, frukt/smörgås, ev varm dryck, sittunderlag, mathandskar och en extra varm tröja i ryggsäcken.

Hoppas ni alla får ett skönt, avslappnat och soligt påsklov!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

***********************************************************************************************************************************

Vecka 12

Denna vecka har vi lekt ute tillsammans nästan hela tiden! Vi har kunnat ta av oss fleecetröjorna och njuta av solens varma strålar.

I tisdags åkte vi hela skolan tillsammans till Matojärvi. Förskoleklassbarnen åkte tillsammans med sina faddrar. De var superduktiga, jag tror vi har världens starkaste förskoleklass i år igen! Väl på Matojärvi hade barnen knappt tid att äta lunch, de hade full koll på de tävlande och hejade för fullt när det kom någon de kände. Vi hade en riktigt fin utflyktsdag!

Vecka 13:

Onsdag, 28/3, åker vi till Kebne! Vi hoppas på toppenväder! Se mer info i PM nedan.

Torsdag, 29/3, är det dags för årets Vita Vidderna-lopp. Loppet börjar kl 10.00. Vi åker en slinga i skogen, de senaste åren har vi haft sådan tur att vi har fått träffa på en påskkärring i skogen, när barnen går i mål får de varsin medalj. Vi brukar äta tillsammans ute på skolgården. Se till att ditt barn har skidor, stavar och pjäxor på skolan.

Övrigt:

Anna-Lena Björnström som har jobbat tillsammans med oss i förskoleklassen de senaste månaderna jobbar bara till och med påklovet, sedan slutar hon. Vi tackar henne för tiden som varit och önskar henne lycka till vidare.

Victoria Oja Lampa kommer att vara i förskoleklassen istället för Anna-Lena from måndag 9/4. Victoria har jobbat på skolan en hel del tidigare och varit mycket på fritids så barnen känner henne redan.

Hoppas ni får en skön vårhelg!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

************************************************************************************************************************************

Kebnekaise, 28 mars 2018

Tack vare er föräldrar får även årets förskoleklass komma upp till Kebnekaise fjällstation.

Det har varit en tradition sedan många år tillbaka att förskoleklassen åker upp till fjällstationen och sedan bestiger Kaipak. Vi är så glada att det blir så även i år!

kebbild

 

Vi samlas på skolan kl. 07.00. Sedan åker vi tillsammans till Nikkaluokta, där vi packar oss i skotrarna och åker vidare mot fjällstationen.

Vi brukar stanna och äta en matsäck på vägen mot fjällstationen. Väl framme leker vi ute tillsammans innan det är dags för lunch. Lunchen äter vi restaurangen. Vi bjuder förskoleklassbarnen och en förälder per familj på lunch.

Efter lunchen bestiger vi tillsammans Kaipak.

Sedan brukar det vara dags att vända hemåt. På hemvägen stannar vi till och äter den andra matsäcken. Vi beräknar vara tillbaka på skolan ca 17.00.

I ditt barns ryggsäck ska finnas:

 • Matsäck för första stoppet
 • Matsäck för andra stoppet
 • Termos med varm dryck (som bör räcka för båda stoppen)
 • Fylld vattenflaska
 • Sittunderlag
 • Tunna matvantar
 • Solglasögon
 • Solskyddskräm

När vi åker med skolan vill vi inte att barnen har godis, läsk eller chips med sig.

I väska, märkt med ditt barns namn, ska finnas:

 • Varm tröja
 • Extra tjocksockar
 • Extra vantar (gärna flera par)
 • Ett helt ombyte (om en olycka sker)

Vi hoppas på soligt och varmt vårväder, men vädret i fjällen kan vara ombytligt. Klä ditt barn varmt! Hjälm och goggles (skoterglasögon) är ett måste. Smörj in ditt barn med solskyddsfaktor.

Ta också med bilkudde till ditt barn så att han eller hon har något att sitta i bilen på vägen till och från Nikkaluokta.

Om det är något ni undrar över under dagen kan ni kontakta någon av oss.

Lena              070-2613392

Therese         073-8109004

 
***********************************************************************************************************************************

Vecka 11

VÅREN ÄR HÄR!!

Vi har varit mycket ute denna vecka… Det brukar vara skönt för barnen att leka ute tillsammans och hitta tillbaka till varandra efter loven. Extra roligt när solen skiner och vi känner att den värmer.

Vi har delat gruppen, halva ute och halva inne. Vi har jobbat med samarbetsövningar och lekt lekar där vi tränar antal och addition. Vi har grillat köttbullar och myst tillsammans…

Nästa vecka, vecka 12:

Tisdag, 20/3, åker hela skolan till Matojärvi för att delta i KM. Förskoleklassen hänger med som hejaklack. Se mer info i PM under inlägg.

Övrigt:

Ta för vana att kolla ditt barns kåsapåse varje dag. Vi äter ute när andan faller på.

Smörj in ditt barn med solskydd på morgonen. Skicka också med solglas ögon. Solen är stark nu och hud och ögon behöver skydd.

Onsdag, 28/3, är det dags! Då åker vi till Kebne, vi håller tummarna för kanonväder! Se information nedan.

Maila till Linda om ni har behov av fritids på påsklovet SENAST FREDAGEN 23/3 linda@vitavidderna.se

Trevlig helg!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese
***************************************************************************************************************

Vecka 9
Denna vecka har vi varit mycket ute. Vi har lekt tillsammans på skolgården.
Vi har utforskat skolans Lego WeDo-material. Barnen har konstruerat, följt ritningar och gjort egna modeller av robotar.
Vi avslutar veckan med ”Hela skolan sjunger” och skidåkning tillsammans med faddrarna i trean.

Nästa vecka, vecka 10:
SPORTLOV!!

Vecka 11:
Måndag 12/3 har vi utedag. Vi ska vara på skolgården. Packa frukt/smörgås i ryggsäcken och fylld vattenflaska och/eller termos med varm dryck.
Torsdag 15/3 – ingen utedag.

Övrigt:
Tisdag 20/3 är det KM i skidor på Matojärvi. Hela skolan åker skidor dit tillsammans. Det är år 1-3 som tävlar och vi i förskoleklass är hejaklack. Mer info kommer närmare.

Måndag 30/4 och fredag 11/5 är det skollov. Fritids är stängt.

Trevlig helg och hoppas ni alla får ett skönt lov!
Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

***********************************************************************************************************

Vecka 8

Redan dags för helg igen! Veckorna rusar iväg med en väldig fart och vi lägger en ovanlig vecka bakom oss. Höjdpunkten denna vecka var resan till Luleå. Resan gick jättebra och det var tålmodiga och uthålliga barn vi hade med oss. Väl på Teknikens Hus upptäcktes och provades det på ivrigt. Det var jättespännande att få lära oss bygga och programmera legorobotar att röra sig, låta och blinka. Vi hade turen att bli en av ”veckans skolklasser” på Teknikens Hus som firar 4 miljoner besökare! Det firades med tal och sedan valfri glass från glassdisken! Det var en bonus som vi inte räknat med. Vi åt gott både till lunch och middag och det var ett trött men nöjt gäng som kom hem igen. Varmt Tack till alla föräldrar och farmor som följde med oss på resan! Under veckan har vi bekantat oss med Bokstavslandet och lärt oss mer om hur bokstäverna låter och sammansatta ord. Vi åkte skidor med stora framsteg och hade det mysigt i den uppvärmda lavvun och så var det äntligen dags för ”Hela skolan sjunger” igen!

Nästa vecka: Torsdag 22/2, vi håller oss i närområdet. Inga pjäxor på fötterna från morgonen och det vanliga i ryggsäcken.

Trevlig Helg!

Joni, Therese, Anna-Lena och Lena

**************************************************************************************************************************************

Vecka 7
Vi började veckan med Workshops tillsammans Lisa och Jonas i projektet ”Skapande skola”. Vi fick göra hälsningsövningar i grupp, samarbetsövningar och avsluta med leken ”Trasig telefon”. På tisdagen fick se en teater som handlade om hur man är en bra vän. Att man pratar med varandra på ett trevligt sätt och att man är ärlig mot varandra. Då är det lättare att leka och ha roligt.

Idag har Niila och Ella varit på fritidsråd. De har fått komma med förslag på hur det kan bli bättre på fritids. De hade många bra och konstruktiva förslag enligt Linda. De ska få återberätta för klassen så snart det finns tid.

Vi åkte skidor ner till Varggropen idag. Det blev en trevlig stund tillsammans. Vilken åkglädje det finns i gruppen! Så roligt att se!

Nästa vecka, vecka 8:
Tisdag, 20/2, åker vi till Luleå och Teknikens Hus.
Planen ser ut så här:
05.45 Samling på skolan
06.00 Bussen lämnar skolan
09.45 Ankomst Teknikens Hus
10.00 1:a gruppen, Robolab
11.00 Lunch
12.00 2:a gruppen, Robolab
14.30 Samling och toabesök
14.50 Bussen lämnar Teknikens Hus
16.00 Ankomst Nilles, Middag
20.00 Ankomst skolan

Skicka med ditt barn:
• Frukost/mellis till f.m.
• Mellis till e.m.
• Fylld vattenflaska
• Ett helt extra ombyte, om en olycka sker
• Kudde
• Gosedjur, om så önskas.
• Spel om så önskas.
• Om ditt barn lätt blir åksjuk så se till att barnet tagit åksjukemedicin och skicka med till hemresan. Meddela oss isåfall.

Om ni behöver kontakta oss under dagen:
Therese 0738-109004
Lena 070-2613392

Onsdag, 21/2, är barnen komplediga. Fritids för dem som har behov av det. Skriv på tider på fritidstavlan som vanligt.

Torsdag, 22/2, har vi utedag. Vi åker skidor. Se till att all utrustning finns på plats. Packa ryggsäcken med frukt eller smörgås, fylld vattenflaska eller termos med varm dryck, sittunderlag, mathandskar och en extra tröja. Hjälp ditt barn att ta på sig pjäxorna direkt på morgonen.

Övrigt:

Nu är det snart sportlov! Du som har behov av fritids för ditt barn under lovveckan, maila tider till Linda; linda@vitavidderna.se

Senast fredag 23/2.

Trevlig helg!!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

******************************************************************************************************************

Hej på er där hemma!

Vi har lekt tillsammans både inne och ute.

I tisdags uppmärksammade vi samiska nationaldagen med en film om Brita som berättade om sitt liv som same. Vi ritade målarbilder och de barn som varit med på rengärden berättade om det.

Igår åkte vi skidor ner till Varggropen. Vi gjorde ett spår som vi åkte några varv innan vi vilade och värmde oss med vår matsäck i värmestugan.  Det var skönt och välbehövligt!

Nästa vecka, vecka 7:

Tisdag, 13/2, slutar förskoleklassen kl 14.00. Det finns ett projekt ”Sakpande skola” som vi har sökt pengar för och de ska komma hit och jobba med temat ”Vara vänner” med oss. På måndag har vi workshops tillsammans med dem och på tisdag har de en teater med samma tema som de ska spela upp för oss mellan kl 13.00-14.00. Därför förlänger vi skoldagen till 14.00.

Torsdag, 15/2, har vi utedag. Vi åker skidor igen. Se till att all utrustning finns på plats. Packa ryggsäcken med frukt eller smörgås, fylld vattenflaska eller termos med varm dryck, sittunderlag, mathandskar och en extra tröja. Det blev kallt om fötterna för en del när vi åkte skidor igår, se till att ditt barn har varma sockar, helst två par på fötterna. Hjälp ditt barn att ta på sig pjäxorna direkt på morgonen.

Övrigt:

Tisdag 20/2 åker förskoleklassen till Luleå och besöker Teknikens Hus. Vi har sökt pengar från LKAB Akademi och fått bidrag för resan dit och tillbaka. Vi hyr en buss som tar oss dit vi vill. Vi åker från skolan ca 6.00 och brukar vara tillbaka vid 20-tiden. Vi utforskar under dagen ganska fritt på Teknikens Hus, men har också bokat in oss på en timmes kurs i Robolabbet. Vi återkommer närmare med mer information. Det finns möjlighet att följa med ditt om du vill eller behövs. Meddela oss så snart som möjligt isåfall!

Kebneturen, den 28/3, blir av!! På grund av att ni föräldrar ställer upp och följer med, med bilar och skotrar kommer vi oss till Kebne i år igen om vädret bara tillåter. Tack på förhand!

Tack för en bra vecka och trevlig helg!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

***********************************************************************************************************************************

Vecka 5

Hej på er där hemma!

Vi har haft en härlig vecka med snö och kyla ute.

Vi har fortsatt arbetet med värdegrunden i smågrupper. Vi har lekt inne tillsammans och även mycket ute. Tjejerna har haft en stunds prat om att vara vänner på ett bra sätt. Det kom fram många tankar kring det.

Igår åkte vi skidor i strålande solsken och gnistrande snö. Det var ganska kallt ute, men de flesta tyckte att det var roligt i alla fall.

Idag har vi haft veckans kallaste dag i snölekparken. Men det var inget barnen märkte av. De lekte och hade superroligt!

Nästa vecka, vecka 6:

Torsdag, 8/2, har vi utedag. Vi åker skidor igen. Se till att all utrustning finns på plats. Packa ryggsäcken med frukt eller smörgås, fylld vattenflaska eller termos med varm dryck, sittunderlag, mathandskar och en extra tröja. Det blev kallt om fötterna för en del när vi åkte skidor igår, se till att ditt barn har varma sockar, helst två par på fötterna. Hjälp ditt barn att ta på sig pjäxorna direkt på morgonen.

Övrigt:

Kebneturen, den 28/3, blir av!! På grund av att ni föräldrar ställer upp och följer med, med bilar och skotrar kommer vi oss till Kebne i år igen om vädret bara tillåter. Tack på förhand!

Trevlig helg!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

**********************************************************************************************************************************

Hej på er!

Nu på fredag, 2/2, planerar vi för en utflykt till snölekparken.
Vi samlas där kl 8.00, vi finns på plats från 7.45. Om du behöver lämna ditt barn tidigare på skolan, hör av dig till oss.

Packa ryggsäcken med frukt eller smörgås, fylld vattenflaska eller termos med varm dryck, sittunderlag, mathandskar och en extra tröja.

***********************************************************************************************************************************

Veckobrev v. 4

Vi har haft en kall och härligt vintrig vecka. Barnen börjar bli duktiga på att själv förstärka med extrakläder och förstå vikten av det. Vi är tacksamma att ni föräldrar ser till att barnen har förstärkningskläder i funktionella material här på skolan.
Vi fortsätter att jobba med olika teman i mindre grupper i olika konstellationer, inne eller ute.
Utedagen spenderades på gården för att vi skulle ha tillgång till den uppvärmda lavvun. Barnen åker gärna skidor och skridskor, så ha gärna utrustningarna här på skolan.

Vi har avtackat Maria i köket och välkomnar Elin tillbaka från föräldraledigheten.

Nästa vecka:

Torsdag 1/2: Utedag. Vi ska åka skidor. Ta med skidor, pjäxor och stavar som passar bra.
Packa ditt barns ryggsäck med sittunderlag, mathandskar, extra handskar, extra tröja, fylld vattenflaska, frukt/smörgås och ev. varm dryck. Det är ganska så kallt ute nu. Klä ditt barn enligt lager på lager-principen med underställ underst, mellanlager och ytterkläder. Dubbla sockar på fötterna och varm mössa och varma vantar på händerna. Tumhandskar är att föredra.

 

Trevlig Helg!
Joni, Therese, Anna-Lena och Lena

 

************************************************************************************************************************************************************

 

Vecka 3

Nu ljusnar det! Solen stiger högre och högre på himmelen, och vi människor i karga nordanland blir förhoppningsvis piggare och piggare…

Veckan som varit har bjudit på växlande väder och därmed växlande aktiviteter. Vi har varit ute och lekt i stormen, kastat oss drivorna av fluffsnö. Vi har lekt inne, lekstationerna i det bortre rummet har vi plockat bort och barnen har fått komma med förslag på nya lekstationer.

Barnen har fått jobba i smågrupper tillsammans med Lena. Vi har ett material som heter ”Bråka smartare” och ett som heter ”Liten och trygg”. Syftet med ”Bråka smartare” är att eleverna ska bli ”konfliktsmarta”. Det vill säga att barnen ska bli aktivt medvetna om sin egen del i konflikter och ska kunna göra kloka val. Det är en viktig och naturlig del av skolans värdegrundsarbete.  Vi pratar tillsammans om känslor man kan ha, hur det känns i kroppen när man är arg, glad, ledsen, besviken, förväntansfull osv. Vi pratar om att alla känslor känner man någon gång och det är ok, men när man är tex arg får man inte göra illa andra. Här kommer också materialet ”Liten och trygg” in, som handlar om att barnen ska vara trygga och våga vända sig till en vuxen om något inte känns bra.

Tjejgruppen har haft en förmiddag för sig själva där vi vid detta tillfälle har försökt skapa en mysig stund tillsammans och i förlängningen ett öppet klimat där alla vågar säga vad de tycker och att prata kring oenigheter istället för att vända ryggen till och ”sura”. Vi kommer att ha tjejsnack en gång i veckan en period där vi har olika teman som vi vuxna ser behov av att ta upp. Vi utgår från Fiffiga kompisar-böckerna och samtalar kring de frågor och funderingar som väcks.

Skridskodagen på Lombia igår var väldigt rolig. Det var kul att få vara där tillsammans med tvåorna. Tror att alla hade en riktigt lyckad dag!

Nästa vecka, vecka 4:

Torsdag, 25/1, har vi utedag. Packa ditt barns ryggsäck med sittunderlag, mathandskar, extra handskar, extra tröja, fylld vattenflaska, frukt/smörgås och ev. varm dryck. Det är ganska så kallt ute nu. Klä ditt barn enligt lager på lager-principen med underställ underst, mellanlager och ytterkläder. Dubbla sockar på fötterna och varm mössa och varma vantar på händerna.

Hoppas ni alla får en trevlig helg!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

*******************************************************************************************************************************

Vecka 2

En spännande första vecka med era juveler. Vi har lekt mycket både ute och inne, fritt och organiserat tillsammans.

Roligt att träffa barnen igen, utvilade efter jullovet, med ny positiv energi. De behöver leka tillsammans igen för att hitta varandra efter den långa ledigheten.

Nästa vecka, vecka 3:

Torsdag, 18/1, ska vi åka skridskor på Lombia tillsammans med tvåorna. Skoldagen börjar kl 8.00 som vanligt, men vi samlas på Lombia. Det finns personal på plats från kl 7.30. Om du behöver lämna ditt barn tidigare än så, hör av dig till Lena eller Therese. Vi promenerar tillbaka till skolan, men barnen får skicka sin packning med skolbilen. Vi äter lunch, från skolan, på Lombia.
Barnen ska ha skridskor och hjälm med sig. Det är ok att ta med sig klubba och puck/boll. Allt ska vara märkt med barnets namn. Frukt/smörgås, fylld vattenflaska och kåsapåse i ryggsäcken. Sätt på skridskorna redan på morgonen, det vore till stor hjälp för oss!

Övrigt:

Info nedan om Kebneturen!

Trevlig helg!

Joni, Lena, Anna-Lena och Therese

************************************************************************************************************************************

Hej på er allihopa!

Så var det dags att börja planera för förskoleklassens årliga tradition – dagstur till Kebnekaise fjällstation med topptur på Kaipak.

kebbild

Vi planerar för att åka till Kebnekaise fjällstation onsdag 28/3. Vi brukar åka dit gemensamt med bil från skolan och sedan med skotrar från Nikkaluokta. Vi tar en fikapaus på vägen och sedan åker vi vidare till fjällstationen. Väl på plats leker vi ute, äter lunch i restaurangen och bestiger Kaipak.

För att det ska vara möjligt att genomföra denna resa, behöver vi er föräldrar. Om ni har möjlighet att följa med oss med egen skoter och ta med er barn i kälke och bil får ni gärna höra av er till oss.

För att vi ska veta om det är värt att planera vidare för resan vill vi ha besked av er senast fredag 9/2. Vi vill då veta hur många barn ni har möjlighet att ta med i er bil och i skoterkälken.

Tack på förhand!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

************************************************************************************************************************************

Vecka 50

Terminens sista veckobrev. Tiden har bara rusat iväg och nu avrundas den första höstterminen. Veckan har bestått av mycket förberedelser inför vårt luciaframträdande. Barnen var fantastiska, håller ni inte med? Vi fröknar är otroligt stolta över dem. Veckan avslutades med det omtyckta julspelet i kyrkan. Hela skolan tågade tillsammans tillbaka till skolan i ett långt och vackert ringlande fackeltåg. Stort Tack till er som med kort varsel kunde lämna barnen vid kyrkan!

Upphittatlådan töms under jullovet, kolla där! Kolla även i plastlådan i omklädningsrummet!

 

Nästa vecka:

Julpysslar vi tillsammans med år 1 på tisdag. Torsdag 21/12 (sista skoldagen) äter vi Anettes och Marias berömda julbord och firar in julen. Denna dag brukar en del barn vilja klä upp sig lite. Men lägg isåfall kläderna på hyllan så får de byta om när vi kommer in, vi börjar morgonen och förmiddagen ute i vanlig ordning.

Skolan börjar igen onsdag 10/1-2018 kl: 8.00. Utedag torsdag 11/1

Syskon födda 2012 som inte står i kö, bör anmälas till Tomas omgående!

 

Vi vill Tacka för denna termin och önska Er alla en riktigt skön julledighet! Joni, Therese, Lena, Viktoria och Linda. M

 

 

 

Vecka 49

En vecka till har rusat förbi och vi har tränat på luciasånger och lyssnat på adventskalendern. Några barn började skriva önskelistor som de postade till tomten. När dessa barn fick svar av tomten blev många intresserade, vi brevväxlar nu med tomten för så mycket vi bara hinner med! Barnens glädje när de får svar på sina brev och ivern de skriver med är rolig att se. Fokus ligger inte på att stava rätt utan det handlar om att de ska se en mening med att skriva och att det finns en mottagare. Stavningen löser sig med tiden… De lär av varandra!

Nästa vecka, vecka 50:

Onsdag, 13/12, är ni alla välkomna till skolans för att se och höra årets luciatåg. Det börjar kl 8.00. Barnen samlas på skolan kl 7.30. som vi har skrivit tidigare så har skolan röda t-shirts som barnen kan ha utanpå sina ytterkläder. Om barnen önskar så får de ta med sig tomteluva eller annan tomteaccessoar, MEN inga levande ljus.

Torsdag, 14/12, ingen utedag.

Fredag, 15/12, är det julspel i Kiruna kyrka kl 8.30. Förskoleklassen åker buss upp till kyrkan. För att vi ska hinna med bussen och komma i tid till julspelet börjar skoldagen 7.30. Vi samlas vid vakten/tullen vid infarten till Jägarområdet. Fylld vattenflaska och frukt/smörgås i ryggsäcken.

Övrigt:

Det är ganska så kallt ute nu och många fryser. Barnen behöver tumvantar på sina händer, gärna med en tunn vante under. De behöver dubbla sockar i ull i skorna, bomull blir fuktigt och kyler.

Trevlig helg!

Joni, Lena och Therese

******************************************************************************************************************************

Äntligen: invigning av isen fredag 1/12! Ta med skridskor med skridskoskydd och hjälm.
Utrustningen får gärna vara på skolan, framöver åker vi så mycket skridskor som vi bara kan!

#################################################################################

Vecka 48

Första dagen i december och första advent till helgen. Dags för mys i soffan och tända ljus…

Den här veckan började vi med Hela skolan sjunger. Vi tränade tillsammans på luciasångerna. Förskoleklassen var jätteduktiga och har lärt sig texterna och melodierna beundransvärt bra!

Vi har bakat pepparkakor och dekorerat pepparkakor (kreativ matematik) Barnen har i och med det tillverkat sin egen adventskalender. Ett barn per dag får en pepparkaka med sig hem som någon i klassen har bakat och dekorerat. Det brukar vara ett uppskattat koncept.

Vi har lekt tillsammans i mindre grupper både inne och ute.

Nästa vecka, vecka 49:

Torsdag, 7/12, har vi utedag. Packa ryggsäckarna med extratröja, extra handskar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska och varm dryck. Vänligen, se efter att allt finns med, särskilt vattenflaskan och att den är fylld med vatten. Matvantar behövs (tunna fingervantar typ), det är riktigt kallt att ta av vantarna för att äta och dricka nu. Frukt med skal kan med fördel skalas redan hemma med tanke på det.

Övrigt:

Vi lyssnar på radiokalendern varje dag. Vi kommer inte att lyssna ikapp helgernas avsnitt, eftersom barnen brukar tycka att det är jobbigt att lyssna en längre stund. Därför vill vi uppmuntra er där hemma att lyssna på lördag- och söndagsavsnitten hemma tillsammans med era barn.

Vi skickade för en tid sedan ut frågor från rektor Tomas, vi har inte fått svar än från alla. Svara gärna på frågorna via mail till therese@vitavidderna.se eller lena.t@vitavidderna.se.

Luciafirandet på Vita Vidderna går av stapeln onsdag 13/12 kl 8.00. Barnen samlas på skolan kl 7.30. Ni är hjärtligt välkomna att delta i firandet. När det gäller klädseln, ska förskoleklassen, år 1 och år 2 vara tomtekör och år 3 är luciatåg. Det finns t-shirts här på skolan till alla barn, som passar utanpå ytterkläderna. Det barnen, om ni vill, kan ta med hemifrån är en tomteluva och en lykta driven på batteri eller annan tomte-accessoar.

Meddela om ditt barn har behov av fritids under jullovet 22/12-9/1 till linda@vitavidderna.se senast 9/12. Fritids är stängt de röda dagarna.

 

Trevlig första adventshelg!

Joni, Anna-Lena, Lena, Therese och Linda. M

 

****************************************************************************************************************

Vecka 47

Vi har haft en snöig, rolig vecka. Vi har lekt mycket ute i det härliga fluffet av snö. Det finns inga stopp för barns fantasi när snön vräker ner och vi ska leka ute. Så roligt!

Vi har hunnit leka en del inne också. Vi har fått en soffa, en läshörna till klassrummet. Soffan var trevlig, och kartongerna… Barnen har byggt, konstruerat, planerat, byggt om och ritat. Idéerna har sprutat!

Luciasångerna försöker vi träna på varje dag. Barnen har lärt sig supersnabbt och kan många verser helt utantill.

Igår var vi på Lombia tillsammans med ettorna. Vi hade en trevlig dag alla tillsammans, vi lekte, spelade ishockey, fikade och åt lunch. Sedan promenerade vi tillbaka och hann precis fram innan ”snöstormen” kom.

Nästa vecka, vecka 48:

Torsdag, 30/11, har vi utedag. Packa ryggsäckarna med extratröja, extra handskar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska och varm dryck. Vänligen, se efter att allt finns med, särskilt vattenflaskan och att den är fylld med vatten.

Övrigt:

Det har kommit en del frågor om luciafirandet på Vita Vidderna och klädseln vid samma tillfälle. Luciatåget börjar kl 8.00, då är ni alla välkomna att lyssna och se. Barnen samlas på skolan kl 7.30. När det gäller klädseln, ska förskoleklassen, år 1 och år 2 vara tomtekör och år 3 är luciatåg. Det finns t-shirts här på skolan till alla barn, som passar utanpå ytterkläderna. Det barnen, om ni vill, kan ta med hemifrån är en tomteluva och en lykta driven på batteri eller annan tomte-accessoar.

Meddela om ditt barn har behov av fritids under jullovet 22/12-9/1 till linda@vitavidderna.se senast 9/12.
Fritids är stängt de röda dagarna.

Vi har hängt upp en enkät på barnens nypor i omklädningsrummet. Lämna in den till Therese, Joni eller Lena.

Det finns en pod som handlar om hur vi arbetar i förskoleklassen. Den heter ”Lärande lek i förskoleklass”. Lyssna gärna på den! Här är en länk: https://urskola.se/Produkter/189759-Lararrummet-Larande-lek-i-forskoleklass

Trevlig helg!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

*********************************************************************************************************************************

Vecka 46

Veckan som varit har varit ganska lugn och skön. Vi har lekt mycket ute och inne i lite mindre grupper. Barnen har fått möjlighet att lära känna varandra ännu bättre i lugnare miljö.

Vi har välkomnat Anna-Lena Björnström som har börjat jobba hos oss i förskoleklassen. Hon kommer att vara med oss under dagarna i förskoleklassen och på fritids på eftermiddagarna.

Nästa vecka, vecka 47:

Torsdag, 23/11, åker vi skridskor på Lombia tillsammans med ettorna. Skoldagen börjar kl 8.00 som vanligt, men vi samlas på Lombia. Det finns personal på plats från kl 7.30. Om du behöver lämna ditt barn tidigare än så, hör av dig till Lena eller Therese. Vi promenerar tillbaka till skolan, men barnen får skicka sin packning med skolbilen. Vi äter lunch, från skolan, på Lombia.
Barnen ska ha skridskor och hjälm med sig. Det är ok att ta med sig klubba och puck/boll. Allt ska vara märkt med barnets namn. Frukt/smörgås, fylld vattenflaska och kåsapåse i ryggsäcken.

Äntligen har det kommit mer snö och de som vill får ta med skidor hit. Skidor och stavar förvaras i skidskåpet på gården, kod till låsen hänger på anslagstavlan inne på skolan. Pjäxorna förvaras i omklädningsrummet.

Trevlig helg!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

*******************************************************************************************************************************

Vecka 45

Roligt att få träffa barnen igen efter lovet! Utvilade, pigga och alerta har vi lekt mycket ute tillsammans denna vecka. Vi har varit inne och lekt i mindre grupper.

Igår promenerade vi till vårt viste och hade en mysig stund kring elden innan den nu, alldeles viita skogen utforskades. Vi byggde kojor, lekte rollekar, hade snöbollskrig, lekte jaga-lekar och grävde fram skrot som frusit fast, som nu ska transporteras vidare till återvinningen.

Idag har vi avslutat veckan med lek både inom- och utomhus och finboken som valaktivitet inne.

Nästa vecka, vecka 46:

Utedag på torsdag 16/11. Packa ditt barns ryggsäck med sittunderlag, extra handskar, mathandskar, varm tröja, frukt/smörgås, fylld vattenflaska och termos med varm dryck.

Övrigt:

Vi har skickat hem frågor från rektor Tomas till er. Vi har fått svar från många, men inte alla… Vill bara påminna er som inte har svarat på frågorna att vi är tacksamma om vi får svaren.

Tisdag, 13/11, är det konsert i Vargens aula kl 13.30. Fritids går dit.

Inom några veckor kommer vi att börja åka skridskor. Se över ditt barns utrustning. Det är lättare att lära sig att åka på nyslipade skridskor. Barnen ska också ha en hjälm som passar. Allt ska vara märkt med namn.

Torsdag 23/11 är planen att vi åker till Lombia och åker skridskor tillsammans med ettorna. Den dagen samlas vi på Lombia kl 8.00.

Hoppas ni alla får en trevlig helg och ett skönt lov!

Joni, Lena och Therese

*****************************************************************************************************************************

Vecka 43:

En intressant vecka med mycket på agendan…

Vi började veckan med besök av Gunnars pappa, Joakim, som berättade för oss om LKAB och stadsflytten. Barnen fick möjlighet att ställa frågor och få svar på sina frågor. Det var mycket uppskattat! Tack Joakim för att du tog dig tid att komma till oss!

Vi har lekt ute och inne i mindre grupper och tillsammans i helgrupp.

I torsdags åkte vi buss upp till Folkets Hus och tittade på teater; Mamma Mu och Kråkan. Den var jätteroligt! Budskapet var att man kan vara vänner även fast man är så olika och att olikheten istället ska ses som en tillgång. Vi promenerade tillbaka. En härlig dag!

Idag har vi avslutat veckan tillsammans med ettorna. Vi har haft Halloween-skoj… Vi lekte tillsammans ute på morgonen och sjöng sånger om spöken, skelett och monster. När vi kom in var korridoren läskigt pyntad med täckta fönster, tända lyktor, spindelnät, fladdermöss och en massa spindlar. Där erbjöds det Halloween-pyssel och/eller fri lek. Vi fikade spöken, pumpor och blodbål.

Nästa vecka, vecka 44:

Höstlov.

Vecka 45:

Torsdag 9/11 har vi utedag. Packa ditt barns ryggsäck med sittunderlag, extra handskar, mathandskar, varm tröja, frukt/smörgås, fylld vattenflaska och termos med varm dryck.

Övrigt:

Inom några veckor kommer vi att börja åka skridskor. Se över ditt barns utrustning. Det är lättare att lära sig att åka på nyslipade skridskor. Barnen ska också ha en hjälm som passar. Allt ska vara märkt med namn.

Torsdag 23/11 är planen att vi åker till Lombia och åker skridskor tillsammans med ettorna. Den dagen samlas vi på Lombia kl 8.00.

Hoppas ni alla får en trevlig helg och ett skönt lov!

Joni, Lena och Therese

********************************************************************************************************************************

Vecka 42

En spännande vecka har vi haft!

Vi hade brandövning i början på veckan. Vi pratade om det innan, barnen var förberedda, helt plötsligt började det larmet pipa och vi fick springa ut i snön i bara inneskor. Spännande! Och lärorikt!

På onsdagen promenerade vi upp till Folkets Hus och lyssnade på vintersagor. När sista sagan var klar, en Plupp-saga, knackade det plötsligt på dörren. In kom Plupp. Vilken spänning! Vilken glädje! Så roligt, vi fick möjlighet att se och känna på hermelinen, fjällämmeln och ugglan, och vi fick ställa alla möjliga frågor till hen.

Igår gick vi till vårt viste. Där åt vi frukt tillsammans runt vår lägereld. Vi lekte och utforskade vistet som nu var täckt av snö till skillnad från förra gången vi var där.

Nästa vecka, vecka 43:

Torsdag, 26/10, ska vi på Mamma Mu-teater på Folkets hus. Vi åker buss dit och promenerar tillbaka till skolan för att äta lunch här. Packa ditt barns ryggsäck med frukt/smörgås, fylld vattenflaska och ett sittunderlag.

Övrigt:

Kvarglömda-lådan töms på fredag 27/10. Ta en titt och se efter om ni äger något.

Trevlig helg!!

Joni, Lena och Therese

********************************************************************************************************************************

Vecka 41

Förhoppningsvis är vintern här nu! Som vi har längtat!

Vi har lekt i snön. Det är fantastiskt hur mycket det helt plötsligt finns att göra när det kommer lite snö. Riktigt roligt!

Vi har lekt inomhus i våra lekstationer och denna vecka har pärlor och loombands varit riktigt populära.

Igår, på vår utedag, stannade vi på skolgården och vi förskoleklassen monterade och satte på plats isrinken. Barnen jobbade ivrigt och på kort tid hade vi en toppenplats att spela landhockey på.

Nästa vecka, vecka 42:

Onsdag, 18/10, ska vi till Folkets Hus och få lyssna på en berättelse: På dagen flyttar staden. En bok om Kiruna av Kiruna-författare; Carina Kero Esberg, som själv läser boken för oss.
Packa ditt barns ryggsäck med frukt/smörgås, fylld vattenflaska, sittunderlag och ett par extra vantar. Lunchen kör Tomas upp till oss, så den äter vi på stan.

Torsdag, 19/10, har vi utedag som vanligt. Packa ditt barns ryggsäck med frukt/smörgås, fylld vattenflaska, varm dryck om ert barn önskar det, sittunderlag, extra tröja och extra vantar. Kläder efter väder.

Övrigt:

Många barn frågar om det är ok att ta med sig varm dryck när det är utedag. Vi har svarat dem att det är ok för oss om det är ok för er förldrar.

Nu är snön här, förhoppningsvis för att stanna. Men just nu är det väldigt blött. Barnen behöver stövlar på fötterna med varma sockar för att inte bli blöta och kalla. Vi ser att de som har galonkläder utanpå sina ytterkläder håller sig torra och varma längre, även om skalkläder tål det blöta så släpper de till slut igenom vattnet och barnen fryser. Vantar är klurigt på under den här delen av hösten. Barnen behöver både vattentätt och varmt skydd för händerna, vilket kan vara svårt… Men se helst till att ditt barn har ombytesvantar som han eller hon kan byta till om de blir blöta.

Vår ”kvar glömda-låda” håller på att svämma över. Den kommer från och med nu att tömmas den sista fredagen i varje månad. Första tömningen blir alltså fredag 27/10. Ta en titt och se efter om ditt barn har något där.

Trevlig helg!

Joni, Len, Therese och Jesper

***********************************************************************************************************************************

Veckobrev v. 40

Veckan inleddes med det efterlängtade ”Hela skolan sjunger”, eleverna sjöng så starkt och vackert så taket nästan lyfte! I tisdags hade vi lägerdag med ettorna, så uppskattat bland barnen och fröknarna. Barnen spelade naturbingo i blandade grupper och lekte olika lekar tillsammans. Barnen börjar nu lära känna varandra ganska bra och det är härligt att se de nya konstellationerna som börja bildas. Vi grillade lunchen på öppen eld och trots regnet hade vi en kanondag. Gruppfotografering på torsdagen, ett glatt och busigt gäng ställde upp framför Anettes kamera! Vi har även hunnit med att jobba tillsammans med treorna, vilket barnen har längtat efter. Treorna bjöd in oss i deras planerade lekar och det var lika uppskattat bland alla barn. Jesper har hjälpt till i klassen då förkylningarna som går även drabbar fröknarna. Det har varit jätteroligt att ha Jesper hos oss och han kommer att vara i vår grupp lite då och då framöver, vilket vi är glada för.

Nästa vecka:

Utedag på torsdag 12/10: Packa ditt barns ryggsäck med extra tröja, extra vantar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska. Häng den färdigpackade ryggsäcken utanför entrén. Barnen ska ha kläder efter väder: skal- eller galonkläder, lager 1 och lager 2, stövlar, vantar och mössa.

På skolans hemsida/startsida finns information om höstlovet v. 44, gå in under ”inlägg” och läs mera.

Trevlig Helg! Joni, Lena, Therese och Jesper

 

 

Vecka 39

Hösten är här på riktigt, med dimma långt ner på gatorna… Lite spöklikt, men mysigt! Vi har varit mycket ute denna vecka!

Vi hade en superhärlig lägerdag i skogen tillsammans med ettorna. Vi lekte, grillade parisare och bananer med choklad i. Kul och smaskigt!

Igår promenerade vi till vårt viste, där vi hade ännu en trevlig stund. Vi valde att äta lunchen inne eftersom det var blött och ruskigt ute.

Idag har vi haft storsamling. Vi har pratat tillsammans, alla skolans barn och rektor Tomas om saker som rör oss alla, tex ljudörat i matsalen och städning i omklädningsrum och på skolgården.

Nästa vecka, vecka 40:

Tisdag, 3/10, har vi lägerdag tillsammans med ettorna. Tisdagens äventyr gav mersmak. Vi kommer att ha aktiviteter i skogen hela dagen. Vi äter lunchen i skogen. Packa ditt barns ryggsäck med extra tröja, extra sockar, två par extra vantar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska, termos med varm dryck om ni vill och kåsapåsen. Häng den färdigpackade ryggsäcken utanför entrén. Barnen ska ha kläder efter väder: skal- eller galonkläder, stövlar, vantar och mössa. Skoldagen är slut kl: 13.00

Torsdag, 5/10, har vi ingen utedag. Vi har skolfotografering. Info från fotografen nedan:

Hej förälder
Den 5 oktober kl 9.00 tas klassfoton 5 oktober kl 9.00 tas klassfoton, på Vita Viddernas barnskola.

Enskilda porträtt erbjuds samma eftermiddag/kväll utanför skoltid. Mellan klockan 14.30-20.00 är det möjligt att boka tider.

Gruppbilderna tas utomhus, och efter avslutad fotografering kommer ni inom 1-2 veckor att få
möjlighet att titta på bilderna via vår hemsida, inlogg skickas separat till er e-post. Om ni inte vill att ert
barn ska vara med på bild meddelas detta skolan före fotograferingen.

Enskilda porträtt tas i Vita viddernas lokaler och bokas via www.northernmostmedia.com under fliken
«Tidsbokning fotografering». Varje tid är satt till 5 minuter/barn. Försök boka en tid för varje
fotografering, så för två barn + syskonbild blir det alltså tre närstående tider. Om det inte går, mejla mig
via bokningssidan eller direkt till info@northermostmedia.com

Priser:
Gruppbilden kostar 100 kr och bildkartorna för enskilda porträtt kostar 85 kr/st, porto och expeditionsavgift
tillkommer med 39 kr. Vi skickar inte ut printade bilder förrän du har beställt. Alla bilder trycks på
glansigt fotopapper.

Är du inte nöjd med bilderna du beställt hem har du alltid full returrätt av hela bildark. Reklamationer
ska ske via mejl till info@northernmostmedia.com Eventuell retur ska ske inom 14 dagar.
Du kan betala med kort direkt vid beställningen eller välja att faktura sänds ut tillsammans med bilderna.
Faktura betalas inom 21 dagar. Vid eventuell fakturapåminnelse tas en påminnelseavgift ut på 60 kr, vid
varsel om inkasso tillkommer lagstadgad inkassoavgift på 180 kr.

Har ni frågor hör av er till oss på info@northernmostmedia.com eller via telefon 070-2772872.
Med vänlig hälsning
Anette Niia, Northernmost Media

Övrigt:

Vi vill påminna om att ni talar om för någon av oss (Joni, Lena eller Therese) om ert barn ska vara ledigt samt skriver det på tavlan.

Trevlig Helg!

Joni, Therese och Lena

*******************************************************************************************************************************

Vecka 38

Denna vecka har vi delat upp gruppen mer än vi brukar. En grupp har tränat spel och spelregler tillsammans med Joni, en grupp har varit inne med Lena och pratat om hur vi leker, hur vi är mot varandra och hur vi hanterar våra saker. En grupp var ute med Therese och introducerades i nya utelekar.

I torsdags hade vi en fantastisk dag vid Aptas. Vädret var fint, humöret på topp och vi byggde kojor och lekte för brinnande livet. Vi, vuxna var väldigt nöjda, och vi tror att barnen också var nöjda med dagen.

Nästa vecka, vecka 39:

Tisdag 26/9, har vi lägerdag tillsammans med ettorna. Vi kommer att ha aktiviteter i skogen hela dagen. Vi äter lunchen i skogen. Packa ditt barns ryggsäck med extra tröja, extra sockar, två par extra vantar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska, termos med varm dryck om ni vill och kåsapåsen. Häng den färdigpackade ryggsäcken utanför entrén. Barnen ska ha kläder efter väder: skal- eller galonkläder, stövlar, vantar och mössa. Skoldagen är slut kl: 13.00

Torsdag, 28/9, har vi utedag som vanligt. Packa ditt barns ryggsäck med extra tröja, extra vantar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska. Häng den färdigpackade ryggsäcken utanför entrén. Barnen ska ha kläder efter väder: skal- eller galonkläder, stövlar, vantar och mössa.
Trevlig helg!

Joni, Lena och Therese

 

*************************************************************************************************************************

Vecka 37

Regn, regn, regn – ett riktigt ruskväder! Men vädret styr inte oss… Vi har lekt både ute och inne under veckan som varit. Vi har promenerat till lekparken i Jägarparken. Där lekte vi gemensamt och fritt.

På utedagen var vi i vårt viste och utforskade och lekte. Vi, vuxna, ansåg att det var en aningen för kallt och blött för att äta i skogen, även om en del av barnen gärna hade gjort det. Vi eldade i lavvun och åt vår lunch där, det var riktigt mysigt!

Idag har vi tillsammans sammanfattat vecka och en del barn har dokumenterat sin vecka i finboken.

Nästa vecka, vecka 38:

Måndag, 18/9, är det Skoljoggen. Vi börjar dagen som vanligt, med en samling, och därefter tar vi oss till Varggropen för att jogga en kilometer. Barnen bör ha kläder och skor som är lämpade för detta samt ombyteskläder då det är riktigt blött på spåret.

Torsdag, 21/9, har hela skolan friluftsdag vid Aptas fot. Vi samlas i vanlig tid på skolan och tar oss sedan till Aptas med buss. Kläder efter väder, alltså; underställ, mellanlager och ett regntätt ytterlager. Stövlar och tjocksockar på fötterna. I ryggsäcken ska finnas: extra tröja, extra sockar och två par extra vantar i ryggsäcken. Ett mellanmål till förmiddagen och ett mellanmål till eftermiddagen, gärna varm dryck i termos. Kåsapåse och sittunderlag ska också finnas i den märkta ryggsäcken. Lunch har vi med oss från skolan. Bussen tillbaka till skolan går 14.00, så från ca 14.20 kan barnen hämtas från skolan. Fritids som vanligt därefter för dem som behöver.

Hoppas ni alla får en skön och o-regnig helg!

Joni, Lena och Therese

*****************************************************************************************************************************

Vecka 36

Ännu en härlig vecka har vi haft tillsammans! Vi har varit mycket ute i det fantastiska höstvädret.

Vi promenerade i tisdags till vårt viste. Där gjorde vi en eld, gick runt gränserna och utforskade området. Det var en riktigt härlig dag, många av barnen ville inte gå tillbaka till skolan igen.

Vi har lekt tillsammans, namnlekar och andra styrda aktiviteter, både på skolgården, inne och på grusplanen vid stjärnobservatoriet.

Promenaden till en lekpark på torsdagen blev tyvärr inställd, då vi inte var full personalstyrka på plats. Vi skjuter på den promenaden till vi är tre igen. Vi stannade på skolgården istället och hade Mini-Röris tillsammans. Det var roligt!

Idag har vi varit inne. En del av barnen valde att sammanfatta veckan i finboken.

Nästa vecka, vecka 37:

Torsdag, 14/9, har vi utedag. Vi går till vårt viste. Packa ryggsäcken med frukt/smörgås, fylld vattenflaska, sittunderlag, extra handskar och en extra tröja. Packa också med kåsapåsen. Vi äter lunch i skogen.

Övrigt:

Framöver kommer vi att ha utedag på torsdagae. Det blir så eftersom att Fjället har sitt viste på samma ställe och brukar vara där på tisdagar. Därför väljer vi att byta utedag.

Många av barnen vill att ni föräldrar ska lära er morgonsången, vi lovade då att lägga ut den här i veckobrevet.

sång

 

Trevlig helg!

Joni, Lena och Therese

**********************************************************************************************************************

Hej där hemma!

Här kommer tider för introduktionssamtal. då vill vi träffa er föräldrar utan era barn. Det tar ca 20 min/samtal.

Tisdag 12/913.00 Hugo14.00 Liam IP
Torsdag 14/913.00 Heidi13.30 Wilma14.00 Lova-Li14.30 Mika15.00 Mira15.30 Jon Torsdag 14/913.00 Alma13.30 Frans14.00 Ella14.30 Hjalmar15.00 Liam U15.30 Meya
Tisdag 19/913.00 Mikkel13.30 Niila14.00 Aurora14.30 Ronja Tisdag 19/913.00 Alfons och Olle13.30 Gunnar14.00 Astrid

 

Om tiden inte passar, byt med varandra! Hör av er till oss om ni byter!

– Joni, Lena och Therese

*************************************************************************************************************************’

Vecka 35

En underbar vecka med era underbara barn! Det är så roligt att få lära känna dem och ha kul tillsammans med dem här på skolan.

Vi har lekt mycket tillsammans, styrda lekar men också en hel del fritt. Vi har tränat på namnen och skolans regler och hur vi är mot varandra. Vi har lekt ute och inne, förskoleklassen för oss själva men också tillsammans med de äldre barnen.

Det är, som vi har pratat om, mycket nytt för barnen, de är väldigt duktiga och lär sig fort. Många är säkert väldigt trötta när de kommer hem. Det tar tid att lära sig allt nytt, och det tar olika lång tid för olika barn.

Nästa vecka (v. 36):

Tisdag 5/9 har vi utedag. Vi går till vårt viste i skogen. Packa ditt barns ryggsäck (gärna tillsammans med ditt barn) med sittunderlag, frukt eller smörgås, fylld vattenflaska, extra tröja och extra handskar. Vi äter lunch på skolan.

Torsdag 7/9 promenerar vi till en lekpark. Packa ditt barns ryggsäck (gärna tillsammans med ditt barn) med sittunderlag, frukt eller smörgås, fylld vattenflaska, extra tröja och extra handskar. Vi äter lunch på skolan.

Övrigt:

Sammanfattning från föräldramötet finns att läsa nedan.

Se till att ditt barn har gott om extrasockar på skolan, det händer titt som tätt att någon blir blöt om fötterna.

Ta för vana att ta en titt i i torkskåpen om ni saknar något.

 

Trevlig helg!

Joni, Lena och Therese

***************************************************************************************************************

Sammanfattning, Föräldramöte, 30 augusti 2017

 • Presentationsrunda
 • Skoldagen börjar 8.00 varje dag, slutar 12.30 måndag-torsdag och 12.00 på fredagar. Bra om ditt barn kommer ca 10-15 minuter tidigare.
 • Om ditt barn är sjuk, sjukanmälan på 0980-60944 alt. mail till Lena (lena.t@vitavidderna.se) eller Therese (therese@vitavidderna.se).
 • Fritids är öppet 6.30-17.00. Meddela om du är i behov av andra tider.
 • Skriv ditt barns tider på tavlan. Det är VIKTIGT att ni stryker tiden för dagen när ni går. Om ni tar med ett extrabarn hem, stryk även de/det barnen/barnet. Det är VÄLDIGT VIKTIGT att ni säger hejdå till någon personal på fritids innan ni går.
 • Om ditt barn kommer/går själv, skicka med en lapp med tiderna så skriver vi upp dem.
 • Om ditt barn vill följa med något annat barn hem måste ni planera detta i förväg. Barnen får inte ringa härifrån med egna eller skolans telefoner. Meddela oss/skriv på tavlan vad som gäller.
 • Meddela oss om ditt barn ska vara ledigt. Det är ingen skolplikt i förskoleklass, men vi rekommenderar att barnen är med så mycket som möjligt. Speciellt nu i början.
 • Kalasinbjudningar får ni ordna med hemma.

 

 • Förskoleklassen är en egen skolform. Den ska vara en brygga mellan förskola och skola. Lärandet ska vara lekfullt. (Det handlar inte så mycket om att läsa och skriva, om inte barnet själv vill det.) Det handlar bland annat om att jobba från att vara ”jag-barn” till att bli ”vi-barn”.
  Det är mycket nytt för barnen i förskoleklassen ; nya barn, äldre barn, nya vuxna, nya lokaler, nya rutiner mm. Det kommer att ta tid för dem att känna sig ”hemma” här, OCH det kommer att ta olika lång tid för olika barn. De är ofta knutna till en kompis nu i början, och kan då tycka att det är jobbigt att vara kvar på fritids när den kompisen gått hem.
 • Förskoleklassen jobbar utifrån kapitel ett, två och tre i läroplanen. Läroplanen finns att läsa på skolverkets hemsida: skolverket.se. Det finns också en skrift/häfte som också finns på skolverkets hemsida: ”Förskoleklassen är till för ditt barn.” I den står det tydligt och utförligt om förskoleklassen.
 • Nu under hösten ligger fokus på att jobba med relationer och att stärka gruppkänslan, ”vi-gänget”.
 • I förskoleklassen lär vi oss med leken som verktyg. Vi utgår från barnens intressen och lyfter det de kan vara intresserad av både i samlingar, lekar och lekstationer. I leken utmanar vi barnets skriftspråkliga lärande, där vår tanke är att det man är intresserad av det är man motiverad att försöka sig på, tex skriva eller berätta om. I samlingar får barnen möjlighet att presentera saker de har med sig. De berättar om det de har med sig och svarar på de andra barnens frågor. Här tränar sig barnen på att tala i monologform, vilket i sin tur är ett skriftspråkligt kunnande.

 

 • Om ditt barn behöver frukt eller smörgås som extraenergi för att klara sig fram till lunch, skicka med det. Det ges tillfälle att äta den under förmiddagen.
 • Vi äter lunch 10.30 varje dag, ute eller inne.
 • Mellanmål serveras ca 13.30-14.00, även den ute eller inne.

 

 • Framöver kommer vi att ha utedag på tisdagar. Det är bra om barnen har på sig stövlar eller kängor direkt på morgonen. Vi pratar mycket om hur man ska klä sig och hur man tar hand om sin utrustning. Kom ihåg att ta hem och diska kåsapåse efter användning, ta också tillbaka den så fort som möjligt. Vi äter ute även om det inte är tisdag.
 • Vi har fått en del frågor om vad barnen bör ha för kläder… Vi önskar att ditt barn har ordentligt med kläder på sig redan från morgonen. Alltså: kängor eller stövlar på fötterna, överdragsbyxor och jacka, mössa/buff/keps på huvudet. Också förstärkningsplagg på redan då, om morgonen är kall, så kan vi hellre skala av inifrån under dagen om det blir varmare. Vi kommer under hösten att lotsa in barnen i underställens värld när kylan kommer. De kommer också att få lära sig av de äldre barnen och förstå att det är ok att gå i bara underställ.
 • Kolla barnens extrakläder ibland. Det händer att de byter kläder och att de blöta läggs tillsammans med det torra.
 • Märk ditt barns kläder och utrustning för att de inte ska försvinna.
 • Det finns en ”upphittad-låda”. Den brukar med tiden bli ganska full. Kolla den ibland!
 • Ta med vattenflaska till barnen om de inte redan har. Hjälp dem även att fylla flaskorna på morgonen. Vattenflaskorna ska stå på hyllorna i omklädningsrummet.
 • Hjälp ditt barn att hålla reda på sina saker och att lägga dem på sin plats i omklädningsrummet, gärna varje dag.
 • Vi har sett att det är flera barn som inte kan torka sig själva när de gjort nr två, vi vädjar om att ni tränar på detta hemma.

 

 • Längre fram under hösten och under våren kommer vi att promenera till badhuset och bada och till biblioteket och låna böcker.
 • Vi har en tradition i förskoleklassen på Vita Vidderna: att åka en dagstur till Kebnekaise fjällstation och bestiga Kaipak. Detta brukar ske i slutet på mars/början på april. Vi kommer då att behöva hjälp av er föräldrar, men vi hör av oss när det närmar sig, i god tid…

 

 • All information från oss till er kommer att ligga på hemsidan, vi skickar inte hem något. Kolla gärna någon gång under veckan.
 • Vi kommer att ha introduktionssamtal under de kommande veckorna. Tider för dessa lägger vi ut på hemsidan.
 • Om ni har frågor, funderingar eller om det har hänt något, hör av er till oss så fort som möjligt, så hjälps vi åt att lösa det.
 • Tack för uppmärksamheten!

 

**************************************************************************************************************

Välkomna till förskoleklass!

Hoppas ni alla har haft en solstrålande och skön sommar!

Äntligen börjar förskoleklassen och vi på Vita Vidderna hälsar alla barn och föräldrar välkomna till oss och vi ser fram emot ett spännande, roligt och lärorikt läsår tillsammans. Vi ser fram emot att lära känna er alla! Så spännande!

Lite information:

Barnen ska ha med sig:

 • En vattenflaska och en drickkåsa
 • Kåsapåse (= en tygpåse med matkåsa, drickkåsa, bestick (även sked) och ren plastpåse.) Kåsapåsen medtages hem för disk de dagar vi har använt den och tas med tillbaka redan nästa dag.
 • Sittunderlag
 • Inneskor, stövlar och regnkläder
 • Ryggsäck (med bröstrem)
 • Extra kläder. Dessa förvaras i plastlådan på ditt barns hylla. Extra handskar, strumpor, underställ och varm tröja, även extra skor kan vara bra att ha. Vi kommer att vara mycket ute i alla väder, även på fritids, då är det skönt att ha något varmt och torrt att byta till om man fryser eller blir blöt.
 • Myggmedel kan vara bra att ha nu under hösten
 • Pennskrin
 • ALLA KLÄDER, SKOR OCH PRYLAR SKA VARA MÄRKTA!

De första veckorna kommer vi att arbeta efter vår likabehandlingsplan. Vårt fokus ligger på att främja trivsel och trygghet. Vi kommer att ha mycket aktiviteter för att lära känna varandra, bl.a. lekar/sånger och förankra regler/rutiner ute och inne.

Vi börjar i regel skoldagen utomhus, så kom färdigklädda. Kläder efter väder redan från morgonen alltså! Ofta är det lite kyligare på morgonen för att sedan bli varmare längre fram på dagen, det är lättare att ta av sig allt eftersom om det behövs.

Förskoleklassens tider är 8.00–12.30. Övrig tid är fritidstid. Du skriver ditt barns tider på den stora  whiteboardtavlan inne. Det är jätteviktigt att du suddar ut tiden och säger hejdå till någon i personalen när ni går hem för dagen.

Det ges varje dag tillfälle för att äta frukt. Om ditt barn behöver det, skicka med en frukt eller smörgås.

Veckobrev och all information från oss kommer framöver att finnas på www.vitavidderna.se under fliken ’Förskoleklass’. Ta för vana att kika in där med jämna mellanrum.

Föräldramöte onsdag 30/8 kl 19.00.

Sjukanmälan på skoltelefonen: 0980-60944.

Ni kan även nå Lena och Therese via mail; lena.t@vitavidderna.se och therese@vitavidderna.se

Tveka inte att höra av er om det är något ni undrar över!

     Joni, Lena och Therese