Förskoleklass

Välkommen till webbplatsen för Vita Viddernas förskoleklass

Vecka 50

Terminens sista veckobrev. Tiden har bara rusat iväg och nu avrundas den första höstterminen. Veckan har bestått av mycket förberedelser inför vårt luciaframträdande. Barnen var fantastiska, håller ni inte med? Vi fröknar är otroligt stolta över dem. Veckan avslutades med det omtyckta julspelet i kyrkan. Hela skolan tågade tillsammans tillbaka till skolan i ett långt och vackert ringlande fackeltåg. Stort Tack till er som med kort varsel kunde lämna barnen vid kyrkan!

Upphittatlådan töms under jullovet, kolla där! Kolla även i plastlådan i omklädningsrummet!

 

Nästa vecka:

Julpysslar vi tillsammans med år 1 på tisdag. Torsdag 21/12 (sista skoldagen) äter vi Anettes och Marias berömda julbord och firar in julen. Denna dag brukar en del barn vilja klä upp sig lite. Men lägg isåfall kläderna på hyllan så får de byta om när vi kommer in, vi börjar morgonen och förmiddagen ute i vanlig ordning.

Skolan börjar igen onsdag 10/1-2018 kl: 8.00. Utedag torsdag 11/1

Syskon födda 2012 som inte står i kö, bör anmälas till Tomas omgående!

 

Vi vill Tacka för denna termin och önska Er alla en riktigt skön julledighet! Joni, Therese, Lena, Viktoria och Linda. M

 

 

 

Vecka 49

En vecka till har rusat förbi och vi har tränat på luciasånger och lyssnat på adventskalendern. Några barn började skriva önskelistor som de postade till tomten. När dessa barn fick svar av tomten blev många intresserade, vi brevväxlar nu med tomten för så mycket vi bara hinner med! Barnens glädje när de får svar på sina brev och ivern de skriver med är rolig att se. Fokus ligger inte på att stava rätt utan det handlar om att de ska se en mening med att skriva och att det finns en mottagare. Stavningen löser sig med tiden… De lär av varandra!

Nästa vecka, vecka 50:

Onsdag, 13/12, är ni alla välkomna till skolans för att se och höra årets luciatåg. Det börjar kl 8.00. Barnen samlas på skolan kl 7.30. som vi har skrivit tidigare så har skolan röda t-shirts som barnen kan ha utanpå sina ytterkläder. Om barnen önskar så får de ta med sig tomteluva eller annan tomteaccessoar, MEN inga levande ljus.

Torsdag, 14/12, ingen utedag.

Fredag, 15/12, är det julspel i Kiruna kyrka kl 8.30. Förskoleklassen åker buss upp till kyrkan. För att vi ska hinna med bussen och komma i tid till julspelet börjar skoldagen 7.30. Vi samlas vid vakten/tullen vid infarten till Jägarområdet. Fylld vattenflaska och frukt/smörgås i ryggsäcken.

Övrigt:

Det är ganska så kallt ute nu och många fryser. Barnen behöver tumvantar på sina händer, gärna med en tunn vante under. De behöver dubbla sockar i ull i skorna, bomull blir fuktigt och kyler.

Trevlig helg!

Joni, Lena och Therese

******************************************************************************************************************************

Äntligen: invigning av isen fredag 1/12! Ta med skridskor med skridskoskydd och hjälm.
Utrustningen får gärna vara på skolan, framöver åker vi så mycket skridskor som vi bara kan!

#################################################################################

Vecka 48

Första dagen i december och första advent till helgen. Dags för mys i soffan och tända ljus…

Den här veckan började vi med Hela skolan sjunger. Vi tränade tillsammans på luciasångerna. Förskoleklassen var jätteduktiga och har lärt sig texterna och melodierna beundransvärt bra!

Vi har bakat pepparkakor och dekorerat pepparkakor (kreativ matematik) Barnen har i och med det tillverkat sin egen adventskalender. Ett barn per dag får en pepparkaka med sig hem som någon i klassen har bakat och dekorerat. Det brukar vara ett uppskattat koncept.

Vi har lekt tillsammans i mindre grupper både inne och ute.

Nästa vecka, vecka 49:

Torsdag, 7/12, har vi utedag. Packa ryggsäckarna med extratröja, extra handskar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska och varm dryck. Vänligen, se efter att allt finns med, särskilt vattenflaskan och att den är fylld med vatten. Matvantar behövs (tunna fingervantar typ), det är riktigt kallt att ta av vantarna för att äta och dricka nu. Frukt med skal kan med fördel skalas redan hemma med tanke på det.

Övrigt:

Vi lyssnar på radiokalendern varje dag. Vi kommer inte att lyssna ikapp helgernas avsnitt, eftersom barnen brukar tycka att det är jobbigt att lyssna en längre stund. Därför vill vi uppmuntra er där hemma att lyssna på lördag- och söndagsavsnitten hemma tillsammans med era barn.

Vi skickade för en tid sedan ut frågor från rektor Tomas, vi har inte fått svar än från alla. Svara gärna på frågorna via mail till therese@vitavidderna.se eller lena.t@vitavidderna.se.

Luciafirandet på Vita Vidderna går av stapeln onsdag 13/12 kl 8.00. Barnen samlas på skolan kl 7.30. Ni är hjärtligt välkomna att delta i firandet. När det gäller klädseln, ska förskoleklassen, år 1 och år 2 vara tomtekör och år 3 är luciatåg. Det finns t-shirts här på skolan till alla barn, som passar utanpå ytterkläderna. Det barnen, om ni vill, kan ta med hemifrån är en tomteluva och en lykta driven på batteri eller annan tomte-accessoar.

Meddela om ditt barn har behov av fritids under jullovet 22/12-9/1 till linda@vitavidderna.se senast 9/12. Fritids är stängt de röda dagarna.

 

Trevlig första adventshelg!

Joni, Anna-Lena, Lena, Therese och Linda. M

 

****************************************************************************************************************

Vecka 47

Vi har haft en snöig, rolig vecka. Vi har lekt mycket ute i det härliga fluffet av snö. Det finns inga stopp för barns fantasi när snön vräker ner och vi ska leka ute. Så roligt!

Vi har hunnit leka en del inne också. Vi har fått en soffa, en läshörna till klassrummet. Soffan var trevlig, och kartongerna… Barnen har byggt, konstruerat, planerat, byggt om och ritat. Idéerna har sprutat!

Luciasångerna försöker vi träna på varje dag. Barnen har lärt sig supersnabbt och kan många verser helt utantill.

Igår var vi på Lombia tillsammans med ettorna. Vi hade en trevlig dag alla tillsammans, vi lekte, spelade ishockey, fikade och åt lunch. Sedan promenerade vi tillbaka och hann precis fram innan ”snöstormen” kom.

Nästa vecka, vecka 48:

Torsdag, 30/11, har vi utedag. Packa ryggsäckarna med extratröja, extra handskar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska och varm dryck. Vänligen, se efter att allt finns med, särskilt vattenflaskan och att den är fylld med vatten.

Övrigt:

Det har kommit en del frågor om luciafirandet på Vita Vidderna och klädseln vid samma tillfälle. Luciatåget börjar kl 8.00, då är ni alla välkomna att lyssna och se. Barnen samlas på skolan kl 7.30. När det gäller klädseln, ska förskoleklassen, år 1 och år 2 vara tomtekör och år 3 är luciatåg. Det finns t-shirts här på skolan till alla barn, som passar utanpå ytterkläderna. Det barnen, om ni vill, kan ta med hemifrån är en tomteluva och en lykta driven på batteri eller annan tomte-accessoar.

Meddela om ditt barn har behov av fritids under jullovet 22/12-9/1 till linda@vitavidderna.se senast 9/12.
Fritids är stängt de röda dagarna.

Vi har hängt upp en enkät på barnens nypor i omklädningsrummet. Lämna in den till Therese, Joni eller Lena.

Det finns en pod som handlar om hur vi arbetar i förskoleklassen. Den heter ”Lärande lek i förskoleklass”. Lyssna gärna på den! Här är en länk: https://urskola.se/Produkter/189759-Lararrummet-Larande-lek-i-forskoleklass

Trevlig helg!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

*********************************************************************************************************************************

Vecka 46

Veckan som varit har varit ganska lugn och skön. Vi har lekt mycket ute och inne i lite mindre grupper. Barnen har fått möjlighet att lära känna varandra ännu bättre i lugnare miljö.

Vi har välkomnat Anna-Lena Björnström som har börjat jobba hos oss i förskoleklassen. Hon kommer att vara med oss under dagarna i förskoleklassen och på fritids på eftermiddagarna.

Nästa vecka, vecka 47:

Torsdag, 23/11, åker vi skridskor på Lombia tillsammans med ettorna. Skoldagen börjar kl 8.00 som vanligt, men vi samlas på Lombia. Det finns personal på plats från kl 7.30. Om du behöver lämna ditt barn tidigare än så, hör av dig till Lena eller Therese. Vi promenerar tillbaka till skolan, men barnen får skicka sin packning med skolbilen. Vi äter lunch, från skolan, på Lombia.
Barnen ska ha skridskor och hjälm med sig. Det är ok att ta med sig klubba och puck/boll. Allt ska vara märkt med barnets namn. Frukt/smörgås, fylld vattenflaska och kåsapåse i ryggsäcken.

Äntligen har det kommit mer snö och de som vill får ta med skidor hit. Skidor och stavar förvaras i skidskåpet på gården, kod till låsen hänger på anslagstavlan inne på skolan. Pjäxorna förvaras i omklädningsrummet.

Trevlig helg!

Joni, Anna-Lena, Lena och Therese

*******************************************************************************************************************************

Vecka 45

Roligt att få träffa barnen igen efter lovet! Utvilade, pigga och alerta har vi lekt mycket ute tillsammans denna vecka. Vi har varit inne och lekt i mindre grupper.

Igår promenerade vi till vårt viste och hade en mysig stund kring elden innan den nu, alldeles viita skogen utforskades. Vi byggde kojor, lekte rollekar, hade snöbollskrig, lekte jaga-lekar och grävde fram skrot som frusit fast, som nu ska transporteras vidare till återvinningen.

Idag har vi avslutat veckan med lek både inom- och utomhus och finboken som valaktivitet inne.

Nästa vecka, vecka 46:

Utedag på torsdag 16/11. Packa ditt barns ryggsäck med sittunderlag, extra handskar, mathandskar, varm tröja, frukt/smörgås, fylld vattenflaska och termos med varm dryck.

Övrigt:

Vi har skickat hem frågor från rektor Tomas till er. Vi har fått svar från många, men inte alla… Vill bara påminna er som inte har svarat på frågorna att vi är tacksamma om vi får svaren.

Tisdag, 13/11, är det konsert i Vargens aula kl 13.30. Fritids går dit.

Inom några veckor kommer vi att börja åka skridskor. Se över ditt barns utrustning. Det är lättare att lära sig att åka på nyslipade skridskor. Barnen ska också ha en hjälm som passar. Allt ska vara märkt med namn.

Torsdag 23/11 är planen att vi åker till Lombia och åker skridskor tillsammans med ettorna. Den dagen samlas vi på Lombia kl 8.00.

Hoppas ni alla får en trevlig helg och ett skönt lov!

Joni, Lena och Therese

*****************************************************************************************************************************

Vecka 43:

En intressant vecka med mycket på agendan…

Vi började veckan med besök av Gunnars pappa, Joakim, som berättade för oss om LKAB och stadsflytten. Barnen fick möjlighet att ställa frågor och få svar på sina frågor. Det var mycket uppskattat! Tack Joakim för att du tog dig tid att komma till oss!

Vi har lekt ute och inne i mindre grupper och tillsammans i helgrupp.

I torsdags åkte vi buss upp till Folkets Hus och tittade på teater; Mamma Mu och Kråkan. Den var jätteroligt! Budskapet var att man kan vara vänner även fast man är så olika och att olikheten istället ska ses som en tillgång. Vi promenerade tillbaka. En härlig dag!

Idag har vi avslutat veckan tillsammans med ettorna. Vi har haft Halloween-skoj… Vi lekte tillsammans ute på morgonen och sjöng sånger om spöken, skelett och monster. När vi kom in var korridoren läskigt pyntad med täckta fönster, tända lyktor, spindelnät, fladdermöss och en massa spindlar. Där erbjöds det Halloween-pyssel och/eller fri lek. Vi fikade spöken, pumpor och blodbål.

Nästa vecka, vecka 44:

Höstlov.

Vecka 45:

Torsdag 9/11 har vi utedag. Packa ditt barns ryggsäck med sittunderlag, extra handskar, mathandskar, varm tröja, frukt/smörgås, fylld vattenflaska och termos med varm dryck.

Övrigt:

Inom några veckor kommer vi att börja åka skridskor. Se över ditt barns utrustning. Det är lättare att lära sig att åka på nyslipade skridskor. Barnen ska också ha en hjälm som passar. Allt ska vara märkt med namn.

Torsdag 23/11 är planen att vi åker till Lombia och åker skridskor tillsammans med ettorna. Den dagen samlas vi på Lombia kl 8.00.

Hoppas ni alla får en trevlig helg och ett skönt lov!

Joni, Lena och Therese

********************************************************************************************************************************

Vecka 42

En spännande vecka har vi haft!

Vi hade brandövning i början på veckan. Vi pratade om det innan, barnen var förberedda, helt plötsligt började det larmet pipa och vi fick springa ut i snön i bara inneskor. Spännande! Och lärorikt!

På onsdagen promenerade vi upp till Folkets Hus och lyssnade på vintersagor. När sista sagan var klar, en Plupp-saga, knackade det plötsligt på dörren. In kom Plupp. Vilken spänning! Vilken glädje! Så roligt, vi fick möjlighet att se och känna på hermelinen, fjällämmeln och ugglan, och vi fick ställa alla möjliga frågor till hen.

Igår gick vi till vårt viste. Där åt vi frukt tillsammans runt vår lägereld. Vi lekte och utforskade vistet som nu var täckt av snö till skillnad från förra gången vi var där.

Nästa vecka, vecka 43:

Torsdag, 26/10, ska vi på Mamma Mu-teater på Folkets hus. Vi åker buss dit och promenerar tillbaka till skolan för att äta lunch här. Packa ditt barns ryggsäck med frukt/smörgås, fylld vattenflaska och ett sittunderlag.

Övrigt:

Kvarglömda-lådan töms på fredag 27/10. Ta en titt och se efter om ni äger något.

Trevlig helg!!

Joni, Lena och Therese

********************************************************************************************************************************

Vecka 41

Förhoppningsvis är vintern här nu! Som vi har längtat!

Vi har lekt i snön. Det är fantastiskt hur mycket det helt plötsligt finns att göra när det kommer lite snö. Riktigt roligt!

Vi har lekt inomhus i våra lekstationer och denna vecka har pärlor och loombands varit riktigt populära.

Igår, på vår utedag, stannade vi på skolgården och vi förskoleklassen monterade och satte på plats isrinken. Barnen jobbade ivrigt och på kort tid hade vi en toppenplats att spela landhockey på.

Nästa vecka, vecka 42:

Onsdag, 18/10, ska vi till Folkets Hus och få lyssna på en berättelse: På dagen flyttar staden. En bok om Kiruna av Kiruna-författare; Carina Kero Esberg, som själv läser boken för oss.
Packa ditt barns ryggsäck med frukt/smörgås, fylld vattenflaska, sittunderlag och ett par extra vantar. Lunchen kör Tomas upp till oss, så den äter vi på stan.

Torsdag, 19/10, har vi utedag som vanligt. Packa ditt barns ryggsäck med frukt/smörgås, fylld vattenflaska, varm dryck om ert barn önskar det, sittunderlag, extra tröja och extra vantar. Kläder efter väder.

Övrigt:

Många barn frågar om det är ok att ta med sig varm dryck när det är utedag. Vi har svarat dem att det är ok för oss om det är ok för er förldrar.

Nu är snön här, förhoppningsvis för att stanna. Men just nu är det väldigt blött. Barnen behöver stövlar på fötterna med varma sockar för att inte bli blöta och kalla. Vi ser att de som har galonkläder utanpå sina ytterkläder håller sig torra och varma längre, även om skalkläder tål det blöta så släpper de till slut igenom vattnet och barnen fryser. Vantar är klurigt på under den här delen av hösten. Barnen behöver både vattentätt och varmt skydd för händerna, vilket kan vara svårt… Men se helst till att ditt barn har ombytesvantar som han eller hon kan byta till om de blir blöta.

Vår ”kvar glömda-låda” håller på att svämma över. Den kommer från och med nu att tömmas den sista fredagen i varje månad. Första tömningen blir alltså fredag 27/10. Ta en titt och se efter om ditt barn har något där.

Trevlig helg!

Joni, Len, Therese och Jesper

***********************************************************************************************************************************

Veckobrev v. 40

Veckan inleddes med det efterlängtade ”Hela skolan sjunger”, eleverna sjöng så starkt och vackert så taket nästan lyfte! I tisdags hade vi lägerdag med ettorna, så uppskattat bland barnen och fröknarna. Barnen spelade naturbingo i blandade grupper och lekte olika lekar tillsammans. Barnen börjar nu lära känna varandra ganska bra och det är härligt att se de nya konstellationerna som börja bildas. Vi grillade lunchen på öppen eld och trots regnet hade vi en kanondag. Gruppfotografering på torsdagen, ett glatt och busigt gäng ställde upp framför Anettes kamera! Vi har även hunnit med att jobba tillsammans med treorna, vilket barnen har längtat efter. Treorna bjöd in oss i deras planerade lekar och det var lika uppskattat bland alla barn. Jesper har hjälpt till i klassen då förkylningarna som går även drabbar fröknarna. Det har varit jätteroligt att ha Jesper hos oss och han kommer att vara i vår grupp lite då och då framöver, vilket vi är glada för.

Nästa vecka:

Utedag på torsdag 12/10: Packa ditt barns ryggsäck med extra tröja, extra vantar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska. Häng den färdigpackade ryggsäcken utanför entrén. Barnen ska ha kläder efter väder: skal- eller galonkläder, lager 1 och lager 2, stövlar, vantar och mössa.

På skolans hemsida/startsida finns information om höstlovet v. 44, gå in under ”inlägg” och läs mera.

Trevlig Helg! Joni, Lena, Therese och Jesper

 

 

Vecka 39

Hösten är här på riktigt, med dimma långt ner på gatorna… Lite spöklikt, men mysigt! Vi har varit mycket ute denna vecka!

Vi hade en superhärlig lägerdag i skogen tillsammans med ettorna. Vi lekte, grillade parisare och bananer med choklad i. Kul och smaskigt!

Igår promenerade vi till vårt viste, där vi hade ännu en trevlig stund. Vi valde att äta lunchen inne eftersom det var blött och ruskigt ute.

Idag har vi haft storsamling. Vi har pratat tillsammans, alla skolans barn och rektor Tomas om saker som rör oss alla, tex ljudörat i matsalen och städning i omklädningsrum och på skolgården.

Nästa vecka, vecka 40:

Tisdag, 3/10, har vi lägerdag tillsammans med ettorna. Tisdagens äventyr gav mersmak. Vi kommer att ha aktiviteter i skogen hela dagen. Vi äter lunchen i skogen. Packa ditt barns ryggsäck med extra tröja, extra sockar, två par extra vantar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska, termos med varm dryck om ni vill och kåsapåsen. Häng den färdigpackade ryggsäcken utanför entrén. Barnen ska ha kläder efter väder: skal- eller galonkläder, stövlar, vantar och mössa. Skoldagen är slut kl: 13.00

Torsdag, 5/10, har vi ingen utedag. Vi har skolfotografering. Info från fotografen nedan:

Hej förälder
Den 5 oktober kl 9.00 tas klassfoton 5 oktober kl 9.00 tas klassfoton, på Vita Viddernas barnskola.

Enskilda porträtt erbjuds samma eftermiddag/kväll utanför skoltid. Mellan klockan 14.30-20.00 är det möjligt att boka tider.

Gruppbilderna tas utomhus, och efter avslutad fotografering kommer ni inom 1-2 veckor att få
möjlighet att titta på bilderna via vår hemsida, inlogg skickas separat till er e-post. Om ni inte vill att ert
barn ska vara med på bild meddelas detta skolan före fotograferingen.

Enskilda porträtt tas i Vita viddernas lokaler och bokas via www.northernmostmedia.com under fliken
«Tidsbokning fotografering». Varje tid är satt till 5 minuter/barn. Försök boka en tid för varje
fotografering, så för två barn + syskonbild blir det alltså tre närstående tider. Om det inte går, mejla mig
via bokningssidan eller direkt till info@northermostmedia.com

Priser:
Gruppbilden kostar 100 kr och bildkartorna för enskilda porträtt kostar 85 kr/st, porto och expeditionsavgift
tillkommer med 39 kr. Vi skickar inte ut printade bilder förrän du har beställt. Alla bilder trycks på
glansigt fotopapper.

Är du inte nöjd med bilderna du beställt hem har du alltid full returrätt av hela bildark. Reklamationer
ska ske via mejl till info@northernmostmedia.com Eventuell retur ska ske inom 14 dagar.
Du kan betala med kort direkt vid beställningen eller välja att faktura sänds ut tillsammans med bilderna.
Faktura betalas inom 21 dagar. Vid eventuell fakturapåminnelse tas en påminnelseavgift ut på 60 kr, vid
varsel om inkasso tillkommer lagstadgad inkassoavgift på 180 kr.

Har ni frågor hör av er till oss på info@northernmostmedia.com eller via telefon 070-2772872.
Med vänlig hälsning
Anette Niia, Northernmost Media

Övrigt:

Vi vill påminna om att ni talar om för någon av oss (Joni, Lena eller Therese) om ert barn ska vara ledigt samt skriver det på tavlan.

Trevlig Helg!

Joni, Therese och Lena

*******************************************************************************************************************************

Vecka 38

Denna vecka har vi delat upp gruppen mer än vi brukar. En grupp har tränat spel och spelregler tillsammans med Joni, en grupp har varit inne med Lena och pratat om hur vi leker, hur vi är mot varandra och hur vi hanterar våra saker. En grupp var ute med Therese och introducerades i nya utelekar.

I torsdags hade vi en fantastisk dag vid Aptas. Vädret var fint, humöret på topp och vi byggde kojor och lekte för brinnande livet. Vi, vuxna var väldigt nöjda, och vi tror att barnen också var nöjda med dagen.

Nästa vecka, vecka 39:

Tisdag 26/9, har vi lägerdag tillsammans med ettorna. Vi kommer att ha aktiviteter i skogen hela dagen. Vi äter lunchen i skogen. Packa ditt barns ryggsäck med extra tröja, extra sockar, två par extra vantar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska, termos med varm dryck om ni vill och kåsapåsen. Häng den färdigpackade ryggsäcken utanför entrén. Barnen ska ha kläder efter väder: skal- eller galonkläder, stövlar, vantar och mössa. Skoldagen är slut kl: 13.00

Torsdag, 28/9, har vi utedag som vanligt. Packa ditt barns ryggsäck med extra tröja, extra vantar, sittunderlag, frukt/smörgås, fylld vattenflaska. Häng den färdigpackade ryggsäcken utanför entrén. Barnen ska ha kläder efter väder: skal- eller galonkläder, stövlar, vantar och mössa.
Trevlig helg!

Joni, Lena och Therese

 

*************************************************************************************************************************

Vecka 37

Regn, regn, regn – ett riktigt ruskväder! Men vädret styr inte oss… Vi har lekt både ute och inne under veckan som varit. Vi har promenerat till lekparken i Jägarparken. Där lekte vi gemensamt och fritt.

På utedagen var vi i vårt viste och utforskade och lekte. Vi, vuxna, ansåg att det var en aningen för kallt och blött för att äta i skogen, även om en del av barnen gärna hade gjort det. Vi eldade i lavvun och åt vår lunch där, det var riktigt mysigt!

Idag har vi tillsammans sammanfattat vecka och en del barn har dokumenterat sin vecka i finboken.

Nästa vecka, vecka 38:

Måndag, 18/9, är det Skoljoggen. Vi börjar dagen som vanligt, med en samling, och därefter tar vi oss till Varggropen för att jogga en kilometer. Barnen bör ha kläder och skor som är lämpade för detta samt ombyteskläder då det är riktigt blött på spåret.

Torsdag, 21/9, har hela skolan friluftsdag vid Aptas fot. Vi samlas i vanlig tid på skolan och tar oss sedan till Aptas med buss. Kläder efter väder, alltså; underställ, mellanlager och ett regntätt ytterlager. Stövlar och tjocksockar på fötterna. I ryggsäcken ska finnas: extra tröja, extra sockar och två par extra vantar i ryggsäcken. Ett mellanmål till förmiddagen och ett mellanmål till eftermiddagen, gärna varm dryck i termos. Kåsapåse och sittunderlag ska också finnas i den märkta ryggsäcken. Lunch har vi med oss från skolan. Bussen tillbaka till skolan går 14.00, så från ca 14.20 kan barnen hämtas från skolan. Fritids som vanligt därefter för dem som behöver.

Hoppas ni alla får en skön och o-regnig helg!

Joni, Lena och Therese

*****************************************************************************************************************************

Vecka 36

Ännu en härlig vecka har vi haft tillsammans! Vi har varit mycket ute i det fantastiska höstvädret.

Vi promenerade i tisdags till vårt viste. Där gjorde vi en eld, gick runt gränserna och utforskade området. Det var en riktigt härlig dag, många av barnen ville inte gå tillbaka till skolan igen.

Vi har lekt tillsammans, namnlekar och andra styrda aktiviteter, både på skolgården, inne och på grusplanen vid stjärnobservatoriet.

Promenaden till en lekpark på torsdagen blev tyvärr inställd, då vi inte var full personalstyrka på plats. Vi skjuter på den promenaden till vi är tre igen. Vi stannade på skolgården istället och hade Mini-Röris tillsammans. Det var roligt!

Idag har vi varit inne. En del av barnen valde att sammanfatta veckan i finboken.

Nästa vecka, vecka 37:

Torsdag, 14/9, har vi utedag. Vi går till vårt viste. Packa ryggsäcken med frukt/smörgås, fylld vattenflaska, sittunderlag, extra handskar och en extra tröja. Packa också med kåsapåsen. Vi äter lunch i skogen.

Övrigt:

Framöver kommer vi att ha utedag på torsdagae. Det blir så eftersom att Fjället har sitt viste på samma ställe och brukar vara där på tisdagar. Därför väljer vi att byta utedag.

Många av barnen vill att ni föräldrar ska lära er morgonsången, vi lovade då att lägga ut den här i veckobrevet.

sång

 

Trevlig helg!

Joni, Lena och Therese

**********************************************************************************************************************

Hej där hemma!

Här kommer tider för introduktionssamtal. då vill vi träffa er föräldrar utan era barn. Det tar ca 20 min/samtal.

Tisdag 12/913.00 Hugo14.00 Liam IP
Torsdag 14/913.00 Heidi13.30 Wilma14.00 Lova-Li14.30 Mika15.00 Mira15.30 Jon Torsdag 14/913.00 Alma13.30 Frans14.00 Ella14.30 Hjalmar15.00 Liam U15.30 Meya
Tisdag 19/913.00 Mikkel13.30 Niila14.00 Aurora14.30 Ronja Tisdag 19/913.00 Alfons och Olle13.30 Gunnar14.00 Astrid

 

Om tiden inte passar, byt med varandra! Hör av er till oss om ni byter!

– Joni, Lena och Therese

*************************************************************************************************************************’

Vecka 35

En underbar vecka med era underbara barn! Det är så roligt att få lära känna dem och ha kul tillsammans med dem här på skolan.

Vi har lekt mycket tillsammans, styrda lekar men också en hel del fritt. Vi har tränat på namnen och skolans regler och hur vi är mot varandra. Vi har lekt ute och inne, förskoleklassen för oss själva men också tillsammans med de äldre barnen.

Det är, som vi har pratat om, mycket nytt för barnen, de är väldigt duktiga och lär sig fort. Många är säkert väldigt trötta när de kommer hem. Det tar tid att lära sig allt nytt, och det tar olika lång tid för olika barn.

Nästa vecka (v. 36):

Tisdag 5/9 har vi utedag. Vi går till vårt viste i skogen. Packa ditt barns ryggsäck (gärna tillsammans med ditt barn) med sittunderlag, frukt eller smörgås, fylld vattenflaska, extra tröja och extra handskar. Vi äter lunch på skolan.

Torsdag 7/9 promenerar vi till en lekpark. Packa ditt barns ryggsäck (gärna tillsammans med ditt barn) med sittunderlag, frukt eller smörgås, fylld vattenflaska, extra tröja och extra handskar. Vi äter lunch på skolan.

Övrigt:

Sammanfattning från föräldramötet finns att läsa nedan.

Se till att ditt barn har gott om extrasockar på skolan, det händer titt som tätt att någon blir blöt om fötterna.

Ta för vana att ta en titt i i torkskåpen om ni saknar något.

 

Trevlig helg!

Joni, Lena och Therese

***************************************************************************************************************

Sammanfattning, Föräldramöte, 30 augusti 2017

 • Presentationsrunda
 • Skoldagen börjar 8.00 varje dag, slutar 12.30 måndag-torsdag och 12.00 på fredagar. Bra om ditt barn kommer ca 10-15 minuter tidigare.
 • Om ditt barn är sjuk, sjukanmälan på 0980-60944 alt. mail till Lena (lena.t@vitavidderna.se) eller Therese (therese@vitavidderna.se).
 • Fritids är öppet 6.30-17.00. Meddela om du är i behov av andra tider.
 • Skriv ditt barns tider på tavlan. Det är VIKTIGT att ni stryker tiden för dagen när ni går. Om ni tar med ett extrabarn hem, stryk även de/det barnen/barnet. Det är VÄLDIGT VIKTIGT att ni säger hejdå till någon personal på fritids innan ni går.
 • Om ditt barn kommer/går själv, skicka med en lapp med tiderna så skriver vi upp dem.
 • Om ditt barn vill följa med något annat barn hem måste ni planera detta i förväg. Barnen får inte ringa härifrån med egna eller skolans telefoner. Meddela oss/skriv på tavlan vad som gäller.
 • Meddela oss om ditt barn ska vara ledigt. Det är ingen skolplikt i förskoleklass, men vi rekommenderar att barnen är med så mycket som möjligt. Speciellt nu i början.
 • Kalasinbjudningar får ni ordna med hemma.

 

 • Förskoleklassen är en egen skolform. Den ska vara en brygga mellan förskola och skola. Lärandet ska vara lekfullt. (Det handlar inte så mycket om att läsa och skriva, om inte barnet själv vill det.) Det handlar bland annat om att jobba från att vara ”jag-barn” till att bli ”vi-barn”.
  Det är mycket nytt för barnen i förskoleklassen ; nya barn, äldre barn, nya vuxna, nya lokaler, nya rutiner mm. Det kommer att ta tid för dem att känna sig ”hemma” här, OCH det kommer att ta olika lång tid för olika barn. De är ofta knutna till en kompis nu i början, och kan då tycka att det är jobbigt att vara kvar på fritids när den kompisen gått hem.
 • Förskoleklassen jobbar utifrån kapitel ett, två och tre i läroplanen. Läroplanen finns att läsa på skolverkets hemsida: skolverket.se. Det finns också en skrift/häfte som också finns på skolverkets hemsida: ”Förskoleklassen är till för ditt barn.” I den står det tydligt och utförligt om förskoleklassen.
 • Nu under hösten ligger fokus på att jobba med relationer och att stärka gruppkänslan, ”vi-gänget”.
 • I förskoleklassen lär vi oss med leken som verktyg. Vi utgår från barnens intressen och lyfter det de kan vara intresserad av både i samlingar, lekar och lekstationer. I leken utmanar vi barnets skriftspråkliga lärande, där vår tanke är att det man är intresserad av det är man motiverad att försöka sig på, tex skriva eller berätta om. I samlingar får barnen möjlighet att presentera saker de har med sig. De berättar om det de har med sig och svarar på de andra barnens frågor. Här tränar sig barnen på att tala i monologform, vilket i sin tur är ett skriftspråkligt kunnande.

 

 • Om ditt barn behöver frukt eller smörgås som extraenergi för att klara sig fram till lunch, skicka med det. Det ges tillfälle att äta den under förmiddagen.
 • Vi äter lunch 10.30 varje dag, ute eller inne.
 • Mellanmål serveras ca 13.30-14.00, även den ute eller inne.

 

 • Framöver kommer vi att ha utedag på tisdagar. Det är bra om barnen har på sig stövlar eller kängor direkt på morgonen. Vi pratar mycket om hur man ska klä sig och hur man tar hand om sin utrustning. Kom ihåg att ta hem och diska kåsapåse efter användning, ta också tillbaka den så fort som möjligt. Vi äter ute även om det inte är tisdag.
 • Vi har fått en del frågor om vad barnen bör ha för kläder… Vi önskar att ditt barn har ordentligt med kläder på sig redan från morgonen. Alltså: kängor eller stövlar på fötterna, överdragsbyxor och jacka, mössa/buff/keps på huvudet. Också förstärkningsplagg på redan då, om morgonen är kall, så kan vi hellre skala av inifrån under dagen om det blir varmare. Vi kommer under hösten att lotsa in barnen i underställens värld när kylan kommer. De kommer också att få lära sig av de äldre barnen och förstå att det är ok att gå i bara underställ.
 • Kolla barnens extrakläder ibland. Det händer att de byter kläder och att de blöta läggs tillsammans med det torra.
 • Märk ditt barns kläder och utrustning för att de inte ska försvinna.
 • Det finns en ”upphittad-låda”. Den brukar med tiden bli ganska full. Kolla den ibland!
 • Ta med vattenflaska till barnen om de inte redan har. Hjälp dem även att fylla flaskorna på morgonen. Vattenflaskorna ska stå på hyllorna i omklädningsrummet.
 • Hjälp ditt barn att hålla reda på sina saker och att lägga dem på sin plats i omklädningsrummet, gärna varje dag.
 • Vi har sett att det är flera barn som inte kan torka sig själva när de gjort nr två, vi vädjar om att ni tränar på detta hemma.

 

 • Längre fram under hösten och under våren kommer vi att promenera till badhuset och bada och till biblioteket och låna böcker.
 • Vi har en tradition i förskoleklassen på Vita Vidderna: att åka en dagstur till Kebnekaise fjällstation och bestiga Kaipak. Detta brukar ske i slutet på mars/början på april. Vi kommer då att behöva hjälp av er föräldrar, men vi hör av oss när det närmar sig, i god tid…

 

 • All information från oss till er kommer att ligga på hemsidan, vi skickar inte hem något. Kolla gärna någon gång under veckan.
 • Vi kommer att ha introduktionssamtal under de kommande veckorna. Tider för dessa lägger vi ut på hemsidan.
 • Om ni har frågor, funderingar eller om det har hänt något, hör av er till oss så fort som möjligt, så hjälps vi åt att lösa det.
 • Tack för uppmärksamheten!

 

**************************************************************************************************************

Välkomna till förskoleklass!

Hoppas ni alla har haft en solstrålande och skön sommar!

Äntligen börjar förskoleklassen och vi på Vita Vidderna hälsar alla barn och föräldrar välkomna till oss och vi ser fram emot ett spännande, roligt och lärorikt läsår tillsammans. Vi ser fram emot att lära känna er alla! Så spännande!

Lite information:

Barnen ska ha med sig:

 • En vattenflaska och en drickkåsa
 • Kåsapåse (= en tygpåse med matkåsa, drickkåsa, bestick (även sked) och ren plastpåse.) Kåsapåsen medtages hem för disk de dagar vi har använt den och tas med tillbaka redan nästa dag.
 • Sittunderlag
 • Inneskor, stövlar och regnkläder
 • Ryggsäck (med bröstrem)
 • Extra kläder. Dessa förvaras i plastlådan på ditt barns hylla. Extra handskar, strumpor, underställ och varm tröja, även extra skor kan vara bra att ha. Vi kommer att vara mycket ute i alla väder, även på fritids, då är det skönt att ha något varmt och torrt att byta till om man fryser eller blir blöt.
 • Myggmedel kan vara bra att ha nu under hösten
 • Pennskrin
 • ALLA KLÄDER, SKOR OCH PRYLAR SKA VARA MÄRKTA!

De första veckorna kommer vi att arbeta efter vår likabehandlingsplan. Vårt fokus ligger på att främja trivsel och trygghet. Vi kommer att ha mycket aktiviteter för att lära känna varandra, bl.a. lekar/sånger och förankra regler/rutiner ute och inne.

Vi börjar i regel skoldagen utomhus, så kom färdigklädda. Kläder efter väder redan från morgonen alltså! Ofta är det lite kyligare på morgonen för att sedan bli varmare längre fram på dagen, det är lättare att ta av sig allt eftersom om det behövs.

Förskoleklassens tider är 8.00–12.30. Övrig tid är fritidstid. Du skriver ditt barns tider på den stora  whiteboardtavlan inne. Det är jätteviktigt att du suddar ut tiden och säger hejdå till någon i personalen när ni går hem för dagen.

Det ges varje dag tillfälle för att äta frukt. Om ditt barn behöver det, skicka med en frukt eller smörgås.

Veckobrev och all information från oss kommer framöver att finnas på www.vitavidderna.se under fliken ’Förskoleklass’. Ta för vana att kika in där med jämna mellanrum.

Föräldramöte onsdag 30/8 kl 19.00.

Sjukanmälan på skoltelefonen: 0980-60944.

Ni kan även nå Lena och Therese via mail; lena.t@vitavidderna.se och therese@vitavidderna.se

Tveka inte att höra av er om det är något ni undrar över!

     Joni, Lena och Therese