Fritids

Välkommen till webbplatsen för Vita Viddernas fritids

Hej alla föräldrar

 

Efter ett skönt jullov har vi kommit igång med vårterminens aktiviteter på fritids.

Vi inleder med temat ”snö och is” då vi bland annat kommer att göra egna islyktor/isfigurer, snöexperiment, vinterakvareller och även ett besök till snöfestivalen i början av februari. Just nu är det många som åker skridskor och skidor på utefritids. Lekar som jaga och kurragömma är också populärt när vi är ute på skolgården. Vi äter mellanmålet ute i lavvun de dagar som det inte är allt för kallt. Under de första veckorna på terminen har vi haft ganska kalla dagar och då har vi ätit inne istället.

I fritids lokaler har vi gjort om och dekorerat i det rum vi kallar för lugna rummet. Det har målats om från rött till en lugn blågrå nyans och nya möbler har införskaffats. En soffa har fått flytta in och bokhyllor med alla fritids bilderböcker bland annat. Nu är det ett mysigt rum där barnen kan krypa upp i soffan med en bok eller tidning och ha det lugnt och skönt en stund.

Andra aktiviteter vi har planerat för på fritids under denna termin är drama, som vi kommer att ha vid ett tillfälle i veckan. Barnen får i grupper träna på små pjäser som de sedan får spela upp för de andra på fritids. Leklådor är något annat vi kommer ha klart med inom kort. Där kan man välja mellan att leka doktor/sjukhus, restaurang, polis/agent och frisör.

Leklådorna är tänkta som ett verktyg att stimulera barn till mer lek och kompisskap. Genom leklådorna ges barnen möjlighet att knyta nya kompiskontakter och att tillsammans utveckla lekar. Barnen får även träna på hur samhället är uppbyggt, genom att leka hur det går till på ett läkarbesök eller att gå på restaurang exempelvis.

Varje fredag på fritids har vi något vi kallar för ”fredagskul”. Det kan vara allt ifrån att tävla i kaplabygge till att baka eller dansa till spelet just dance. Vi har en liten brevlåda på fritids där barnen själva får posta lappar och komma med egna förslag till fredagskul.

 

Nu längtar vi efter soliga härliga vårdagar på fritids så att vi kan vara ute och njuta ännu mer.

 

Hälsningar fritidspersonalen

 

 

Hej på er alla!

Det nya läsåret har dragit igång och så även fritids. Här kommer lite information om Vita Viddernas fritidshem.

Vi som kommer att jobba på fritids under denna termin är Linda, Joni och Hanna som varit på fritids tidigare. Det är dessutom några nya i personalen på skolan, Mimmi, Térese och Anna-Lena, som även de kommer att vara på fritids under eftermiddagarna samt på morgonfritids.

Som ni vet skriver ni föräldrar in tiderna för fritids på tavlan. Det går bra att redan på måndag skriva in tiderna för hela veckan. Om man behöver ändra tiderna går det bra att göra det på tavlan, meddela oss på skoltelefonen 070-292 2092 eller maila linda@vitavidderna.se

Fritids öppnar kl 06.30 och stänger kl 17.00

Vi börjar alltid med att vara inne på morgonen fram till 7.20 då alla klär på sig och går ut tills skoldagen börjar. Barn som kommer efter 7.30 är färdigklädda för att vara ute.

De barn som kommer tidigt får ha med sig egen frukost om den inte äts hemma på morgonen. Frukosten äts då vid runda bordet uppe i fritidskorridoren.

På eftermiddagarna är vi ute en hel del och serverar ofta mellanmålet i vår fina lavvu. Den används flitigt även under vintermånaderna då vi eldar och har det varmt och skönt i den. Eleverna som går i år 2 hjälper till att servera mellanmålet. Mellan 13.30-14-30 är det mellis på fritids och barnen i förskoleklass äter först sedan de övriga klassvis.

Aktiviteterna som erbjuds på utefritids är många. Barnen brukar vara duktiga på att själva komma igång med lekar och aktiviteter av olika slag. Många leker i skogen eller spelar bollsporter på skolgården. Vi pedagoger erbjuder även styrda lekar där många kan vara med. Vid fina dagar gör vi gärna utflykter till bland annat Varggropen eller någon lekpark.

På inne fritids har vi aktivitetstavlan där man kan välja bland olika aktiviteter att göra. Vissa dagar kommer vi att ha pyssel i bildsalen, avslappning, eller något annat som barnen har önskat. På fredagar har vi ”fredagskul” som kan vara allt ifrån kaplabyggartävlingar till disco eller film. Barnen får gärna komma med förslag på aktiviteter.

När vi lärt känna de nya barnen på skolan och kommit igång med allt igen så börjar vi med tema-arbeten på fritids. Vi börjar då med temat ”Hej höst!”

Vi ser fram emot en jättefin hösttermin tillsammans med alla barn på fritids!

Vänliga hälsningar Linda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————————————————————

Här nedan kan ni läsa om syfte och mål för fritidsverksamheten på Vita Viddernas barnskola:

Syfte:” Erbjuda eleverna en meningsfull fritid och rekreation samt stimulera deras utveckling och lärande”(s.32 Allmänna råd fritidshem)

Mål: Tillsammans med eleverna skapa en utemiljö/skolgård som lockar till fri lek, kreativitet, socialt samspel samt tematiskt arbete.

Metod: ”En förutsättning för att eleverna ska uppleva meningsfullhet är att de görs delaktiga och får inflytande över utformningen av verksamheten”(s.32 Allmänna råd fritidshem)

  • Fritidsråd 1ggr/månad med 2 elevrepresentanter från varje årskurs.
  • Skapa en skolgård tillsammans med eleverna genom att ta del av de önskemål och behov som förts fram på fritidsråden.
  • Tematiskt arbete 1 ggr/vecka. Vårens tema handlar om allemansrätten, nedskräpning, djur och natur.

—————————————————————————————————————————————————————

Kontakt, fritids:
mari@vitavidderna.se